متن مصاحبه با استاد عبدالعلی تنوری (پارت دوم)
نکته : شما در حال شنیدن بخش دوم مصاحبه رادیو نیستان با استاد عبدالعلی تنوری هستید.
برای شنیدن بخش اول مصاحبه با استاد عبدالعلی تنوری کلیک کنید .
به نام خدا و با سلام امین میر احمدی(کارشناس مجری برنامه نیستان)هستم و در برنامه ی امروز با جناب عبدالعلی تنوری (نوازنده تار و سه تار) گفتگو میکنم که این ساز رو از اساتید قدیم مثل استاد منوچهر پژمان فر و استاد بزرگ جناب جلیل شهناز و جناب آقای فرهنگ شریف و همینطور آقای ظریف که از اساتید به نام نسل خودشون بودن و ایشون بسیار نزد اون اساتید تلمز و خوشه چینی کردند و از راه دور تشریف آووردن،خسته نباشید میگیم و تشکر میکنیم که دعوت نیستان رو پذیرفتند.
استاد عبدالعلی تنوری
با سلام به شما و شنوندگان خوب و عزیز این برنامه ; امروز یکی از روزای خوب من هست که در خدمت شما و شنوندگان عزیزتون هستم
امین میر احمدی
شما مدت زیادی نزد اساتید به نام موسیقی ایرانی مثل آقای شهناز،آقای ظریف، آقای ذوالفنون و آقای پژمان فرمودین ، سیستم آموزش این اساتید را چگونه ارزیابی میکنید؟تک تک آنها چه ویژگیهایی داشتند و چه تفاوتی با نسل امروز داشتند؟
استاد عبدالعلی تنوری
ابتدا قبل از که من خدمت استاد منوچهر پژمان فر بروم،در خدمت استاد ناهید 20 سال نی میزدم و به استاد حسن ناهید تلمز داشتم و چند سالی هم با استاد محمد موسوی گوشی کار میکردم و ردیفها رو خدمت ایشون گذروندم .آقای ناهید دشیفرشون خیلی قوی هست و نت نوازی قوی ای دارند و یکی از نوازندگان نادر نی در ایران هستند و ایشون فقط با من با نت کار میکردند و هرگز نمیذاشتند یه چیزی رو اضافی بزنم و میگفتند که خطا صورت میگیره(مثل کارهای زنده یاد استاد صباح و پایبر و خالقی و لشکری)
یک نوازنده که روی نت کار میکند باید سعی کند که نت خوانی خود را خیلی قوی کند (یعنی همین که چشمش به نت میوفته،سه میزان یا چهار میزان اون رو بخونه و اجرا کنه)البته بهتره که این نت ها رو حفظ کنه و اگر حفظیاتش قوی بشه ، توانایی اون هم بالاتر میره و میتونه در آینده یک بداهه نواز بشه .بعد که در خدمت استاد ظریف به تهران اومدم،ایشون فقط با من با نت کار میکردند و نمیذاشتن من بداهه نوازی یا گوشی کار کنم.
امین میر احمدی
احتمالا با ایشون هم کتاب هایی رو زدین درسته؟
عبدالعلی تنوری
من در خدمت استاد ظریف کارای استاد پایبر و کتاب سوم و چهارم هنرستان و کتاب موسی خان معروفی که برای اون خیلی اذیت شدم و کارای استاد شهنازی و زنده یاد استاد وزیری رو کار کردم
شیوه ی تدریس استاد شهناز
امین میر احمدی
آقای شهناز چطور؟ایشون چگونه درس میدادند؟
استاد عبدالعلی تنوری
خب آقای شهناز نت رو نمیدونستند ولی تمام گام ها رو میشناختن و تمام کوک ها رو به من آموزش دادند
امین میر احمدی
اسم نت ها رو هم استفاده نمیکردند؟
استاد عبدالعلی تنوری
نت رو نمیشناختن و روی نت نمیزدن بلکه سینه به سینه میزدن
امین میر احمدی
اسم پرده ها رو که میخواستن بگن به اسم میگفتن درسته؟
استاد عبدالعلی تنوری
همه رو میشناختن و میگفتن اینجا باید شما فا دیز بگیری
امین میر احمدی
استاد شهناز چه قطعات و چه شیوه ای با شما کار میکردند؟
استاد عبدالعلی تنوری
تمام قطعات خودشون رو
امین میر احمدی
این قطعات ثابت بودند یا فضای کلی آنها رو به شما نشون میدادن؟
استاد عبدالعلی تنوری
روی قطعات کار میکردند منتها چون بداهه نواز بودند،یکسری قطعات رو در جلسه بعد یکسری تغیر میدادند و من وقتی به ایشون میگفتم که استاد به من اینجوری گفتین ولی خب بداهه نواز نمیتونه همیشه یک چیز ثابت رو اجرا کنه و اون نتیست است که بینش نت میزنه.
امین میر احمدی
اگر موافق هستین قسمتی از موسیقی شما رو بشنویم و گفتگو رو ادامه بدیم(برای شنیدن موسیقی به پادکست مراجعه کنید)
قسمتی از موسیقی و نوازندگی آقای عبدالعلی تنوری رو با هم شنیدیم و خیلی شیرین از تجربیات آموزشی خودشون و تلمز هایی که نزد استاد شهناز،استاد پژمان فر و مابقی اساتید داشتند،سخن میگویند.
شیوه تدریس استاد شریف
خب شما تا الان اشاره کردین که برخی از اساتید با نت و بعضی ها گوشی با شما کار میکردند و اینو توضیح دادن.حالا من میخوام راجب استاد شریف بپرسم که ایشون به چی طریقی و چگونه یک قطعه رو برای شما تکرار میکردند؟
استاد عبدالعلی تنوری
اییشون هم تقریبا در یک فاز بودند ولی خب امضاهاشون متفاوته و سبکشون کاملا متفاوته
امین میر احمدی
جناب شریف روی سبکشون هم پافشاری میکردند؟
استاد عبدالعلی تنوری
خیلی در حدی که مثلا من یکدفعه برای زدن کارهای استاد ظریف اشتباه میکردم و ایشون میگفتند که اینجور که من میگم انجام بده و توی کوچه ی دیگه نرو و مضراب رو اینجوری بگیر تا این ملودی و این مضرابا در بیاد و البته تاکید آقای ظریف روی دقیق بودن کوک بود و اسم میبردند که فلان نوازنده خیلی به نام است ولی ساز اون فالش است و تاکید میکردند که اگر سازت فالش باشه و دقیق کوک نباشه، گوشت خراب میشه .
نحوه ی مضراب گرفتن ایشون با بقیه ی نوازندگان تار متفاوت است.شصتشون حتما سر موم جمع میشه ولی بهشون تلمز داشتم .
امین میر احمدی
خب سخت هم بود چون شما از راه دور میومدی و دیدنشون سخت بود.
استاد عبدالعلی تنوری
بله وقتی یه هفته از شیراز به تهران میومدم،صبح خدمت استاد ظریف و بعد از ظهر خدمت استاد شریف و فردا صبح خدمت زنده یاد استاد جلیل شهناز میرفتم که میگفتن ساعت 9 بیا و من یادمه یه بار برف سنگینی اومده بود و تارم هم باهام بود و چندین باری زمین خوردم و ساعت 7:30 که به منزلشون رسیدم در کنار یه دیواری وایسادم و 9 که شد انگشتام از سرما باز نمیشد.
امین میر احمدی
و همینطور قطعات رو با شما کار میکردند و برای شما وقت میذاشتند.
استاد عبدالعلی تنوری
یه جور خیلی سختی بود که الان از حوصله به در است.مثلا میخواستند با من یه ماهور رو کار کنن و از 9 صبح تا 2 بعدازظهر فقط همون رو کار میکردیم و وقتی میزدمش زود کوک رو عوض میکردند و میگفتن بریم تو فا،ماهور فا رو بریم(منظور کوک قطعه است)
امین میر احمدی
جناب تنوری شما که خودتون اینها رو به این سختی فرا گرفتین و هزینه کردین و برای اون عمر گذاشتین ، خودتون اینها رو آموزش میدین؟
استاد عبدالعلی تنوری
بله من آموزشگاه دارم که مدیریت آموزشگاه رو کلا پسرم “بابک” به عهده داره و من هفته ای سه روز استودیو هستم و بقیه اش رو توی آموزشگاه هستم و تار تدریس میکنم.
امین میر احمدی
کاری رو امسال در دست انتشار دارین؟
استاد عبدالعلی تنوری
انشالله یک آلبومی به نام “گنجینه” امسال منتشر میشه که آثاری از اساتید بزرگ ایران است و فقط آلبوم صوتی است که منتشر میشه.
امین میر احمدی
انشالله که سلامت باشین و ما همچنان شاهد فعالیت های شما باشیم که ماشالله از نسل جوان فعال تر هستین و کتاب و سی دی و قطعات و غیره رو دارین و خدا انشالله به شما سلامتی بده وشاهد فعالیت های پررنگ شما در عرصه ی موسیقی باشیم.
استاد عبدالعلی تنوری
بازم تشکر میکنم از شما که دعوت کردین و یک روح تازه ای رو به من دادین.
امین میر احمدی
سپاسگذارم;گفتگوی من امین میراحمدی رو با جناب آقای عبدالعلی تنوری رو در ارتباط با آموزش موسیقی نزد اساتید قدیم و شیوه ی آموزش اساتید قدیم رو شنیدیم و امیدوارم که این مطالب مورد توجه شنوندگان برنامه ی نیستان قرار گرفته باشه.