29. مصاحبه با استاد عبدالعلی تنوری(پارت اول)

عبدالعلی تنوری
متن مصاحبه با استاد عبدالعلی تنوری (پارت اول)

به نام خدا و با سلام امین میر احمدی (کارشناس مجری برنامه نیستان) هستم و در برنامه امروز خدمت یکی از نوازندگان و اساتید قدیم موسیقی ایرانی “آقای عبدالعلی تنوری” هستیم که یکی از نوازندگان تار هستند که قبول کردند از راه دور(شیراز) مهمان برنامه ی نیستان شدند.

ایشون ساز تار رو در ابتدا گوشی و خودآموز کار میکردند و بعد اون از سال 60 نزد آقای منوچهر پژمان فر رفتند و در حیطه ی موسیقی و تارنوازی رو تلمز(شاگردی کردن) کردند و آموختند و 15 سال نزد استاد بزرگ جلیل شهناز ساز تار رو آموختند و بعد از اون نزد استاد بزرگ(که امیدواریم سلامت باشند)جناب فررهنگ شریف ساز تار رو آموختند و 12 سال هم نزد آقای ظریف، به آموزش این ساز پرداختند و همینطور نزد استاد عزیز و گرامی بنده آقای امیر اسلامی تئوری و سولفژ رو آموختند .

ایشون از خیلی از ما جوونها پرکارتر هستند و کتابهای زیادی را در حوضه ی موسیقی نوشتند و نت نگاری‌هایی کردند با تعهد به سبک و استایل نوازندگان که امروز یه خورده این تنوع و تکثر سبک و استایل‌ها از بین رفته ایشون قطعات استاد شریف رو جناب شهناز و آقای ظریف رو به سبک خودشون اجرا کردند. در ابتدای برنامه سلام عرض می‌کنم به آقای تنوری و تشکر می‌کنم که از راه دور قبول زحمت کردید

عبدالعلی تنوری

سلام عرض میکنم به شما و شنوندگان خوب شما

انگیزه نت نگاری و اجرای آقای عبدالعلی تنوری از نوازندگان قدیم

امین میر احمدی

آقای تنوری راجع به این قطعات اصلاً انگیزه شما چی بود که این همه زحمت رو بر خودتون هموار کردین که نت نگاری و اجرا کنین قطعاتی رو که از نوازندگان نسل قبل برجا مونده بود؟

عبدالعلی تنوری

عرض کنم که موقعی که یک قطعه مکتوب بشه ،تصرف نمیشه و آن را جعل نمی‌کنند چون بعضیا کارای دیگرون رو جعل میکنند و من دوست داشتم که مکتوب بشه و جوان‌ها دنبال موسیقی سنتی و پیگیر باشند و موسیقی ما اشاعه پیدا کنه و اول شروع به نت نگاری کارهای خودم کردم (از سال ۷۵ که حدود ۶۰ تا قطعه میباشد) و جناب آقای ظریف هم اون رو ویرایش کردند و بعد تصمیم گرفتم قطعاتی رو که استاد فرهنگ شریف با من کار می‌کردند(که اغلب اونا رو حفظ بودم) رو نت نگاری کنم

قطعاتی رو که نت کردم قطعاتی هستند که بیشتر با استاد فرهنگ شریف کار کردم و شاید یک قطعه رو مثلاً از 9 صبح تا ۱ بعد از ظهر یا ۲ بعد از ظهر به من آموزش می‌دادند و شاید چهل، پنجاه تا قطعه رو در این مدت ۷ سال از استاد فرهنگ شریف آموزش دیدم و چون قطعه ها رو حفظ بودم ،30تا قطعه‌شونو اجرا کردم که تحت عنوان “گل‌های جاویدان شماره ۴ و ۱۶” هست که اخیراً به یک کتاب تبدیل شده و انتشارات سرود اون رو چاپ کرده که یک سی دی هم با اجرای استاد روی آن است.

بعد از آن تصمیم گرفتم کارای دیگشون رو هم نت کنم که با من کار کرده بودند که ۳۰ قطعه ، تحت عنوان “گلبانگ شریف” با همکاری جناب آقای اعلا ایجادی اون رو نوشتیم و خیلی هم زحمت کشیدن چون من در شیراز زندگی می‌کنم و آقای اعلا ایجادی اینها رو خدمت استاد ظریف میووردند که ایشون ویرایش میکردند و انتشارات سرود آن را چاپ کرد که حدود دوسال ویرایش این کتاب طول کشید که اخیرا در بازار منتشر شده.

بعد از آن به شروع به نت نگاری کارهای آقای شهناز کردم که تحت عنوان “یادگار عمر ۱” که ۳۰ قطعه است و قطعاتی بود که استاد اونا رو خیلی دوست داشت و با من اونها رو کار کردند و ایشون برای من خیلی زحمت کشیدن و من ۱۵ سال مزاحم خونواده‌شون می‌شدم(در اینجا جا داره که من از خونواده‌شون خیلی سپاسگزاری کنم).

از سال ۸۷ یک تصمیم گرفتم و با خودم گفتم “خدایا کمک کن که بتونم اینارو بزنم” و به استودیوی آوای نگارش شیراز رفتم و اونجا خوشبختانه خدا به من کمک کرد و یه آقایی به نام آقای امیر حکمت خواه که اخلاق خوبی دارند و کارهای تکی دارند بودند که شروع به ضبط کردن اینها کردم و اون کتاب رو انتشارات نوید شیراز منتشر کرد.

امین میر احمدی

جناب تنوری موافقین در این قسمت از برنامه یکی از قطعاتتون رو با هم بشنویم؟

عبدالعلی تنوری

در خدمتتون هستم

امین میر احمدی

قطعه ای میشنویم با نوازندگی آقای تنوری که مهمان امروز برنامه نیستان هستند.(برای شنیدن این قطعه به پادکست مراجعه کنید)

امین میر احمدی

قطعه ای که ما شنیدیم از قطعات آقای تنوری (نوازنده تار)که مهمان امروز برنامه نیستان هستن و در ارتباط با مجموعه‌هایی که به شکل مکتوب ، نت نگاری و ثبت کردند و قطعاتی که از اساتید خودشون درس گرفتن ، صحبت می‌کنیم و اشاره به کتابی که درمورد استاد شجریان و آثار استاد شهناز کردند که تمام اینها رو اجرا کردند و تمام آموزه های خودشون رو که مستقیم نزد این اساتید بودن ، سعی کردند در این مجموعه منعکس و پیاده کنند.اما شنیدم قطعات جناب آقای ظریف رو هم شما نت نگاری کردید

عبدالعلی تنوری

نه قطعات آقای ظریف رو خودشون به نام “گل های جاویدان” نت نگاری کردند ولی از من خواستند که این قطعات رو اجرا کنم(چون چندتا از قطعات من رو گوش دادند)و گفتن که همه رو اجرا کن.

امین میر احمدی

آهان که با خودشون اینها رو زدین و مچ کردین

عبدالعلی تنوری

آره ایشون با من تمام اینها رو اون موقع که با دست نوشتند کار کردند و تقریبا همه اونها رو حفظ هستم و ایشون گفتن اینا رو اجرا کن و من در استودیو ۲۸ قطعه رو اجرا کردم و به عنوان خاطره‌های جاویدان که تحت عنوان گل‌های جاویدانه در انتشارات سرود در تهران اون رو انتشار و تکثیر کرد

امین میر احمدی

یعنی خود آقای ظریف این مجموعه رو اجرا نکردند

عبدالعلی تنوری

نه یکجا نیستن و این قطعه برای هنرجو خیلی خوبه و هنرجو موسیقی سنتی رو دنبال میکنه و راحت اگر کوک یک قطعه گرفته شده باشه،کوکش رو میگیره و اجرا میکنه

امین میر احمدی

شما در اجرای این قطعات سعی کردین در عناصر مختلف ، پایبند به اصل استایل و سبک نوازندگی (مثل انتخاب ساز و مضراب و انگشت‌گذاری‌ها و دست راست و مضراب) بودین؟ یعنی وفادار به استیل اصلی اساتید بودین؟

عبدالعلی تنوری

دقیقا،آخه اگر رعایت نمیکردم اون رفتار استاد ظریف مشخص نمیشد و سعی کردم که انگشت‌گذاری‌ها و ملودی ها خودش باشه و تصرف نکنم و هیچی رو اضافه یا کم نزنم.

امین میر احمدی

آقای تنوری راجب کارای خودتون هم فرمودین که اجرا کردین.اونها هم به شکل نت و اجرا منتشر شده؟

عبدالعلی تنوری

احتمالا امسال منتشر میشه چون الان آماده ی چاپ است که شامل دو جلد کتاب است که هرکدام ۳۰ قطعه، تماما چهار مضراب و پیش درآمد و رنگ است و بین کارهای آقای ظریف و شریف و شهناز هست و مضرابا بین این کارا هست که در همون استدیو ضبط شده.

امین میر احمدی

انشالله که خدا به شما سلامتی بده و باز همچنان شاهد فعالیتهای شما در این حوزه باشیم

عبدالعلی تنوری

خیلی متچکرم از اینکه منو از شیراز دعوت کردین

امین میر احمدی

گفتگوی من امین میراحمدی رو با آقای عبدالعلی تنوری ، نوازنده ی تار و مولفه کتابهایی که خودشون معرفی کردند ، شنیدید و امیدوارم مطالبی رو که در این برنامه مطرح شد ، مورد توجه شما دوستان قرار گرفته باشه.

صفحات مرتبط

خرید ترانه و ملودی

آهنگتو خودت بساز

کتاب تئوری موسیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *