01. یه زوج جذاب

درباره پخش ویدیو 01. آموزش بینگو بانگو

آموزش بونگاس جلسه اول -( آموزش بینگو بانگو )

نکته مهم : برای درک و استفاده بهتر از (جلسه اول – آموزش بینگو بانگو ) حتما ویدیو این جلسه رو تماشا کنید و تنها به خواندن این مقاله بسنده نکنید. همچنین ویدیو شامل تمرین های تصویری میباشد که الزاما باید آن را تماشا کنید . 

نکته مهم : بعد از دیدن این جلسه آموزشی (جلسه اول بونگاس ) به جلسه دوم از آموزش ساز بونگاس بروید.

سلام و درود بر شما دوستان عزیزم، آرمین ضرابی هستم، نوازنده و مدرس ساز درامز، سازهای پرکاشن یا کوبه‌ای و ساز کالیمبا.

این جلسه، اولین جلسه از آموزش‌های ما با ساز بونگاس یا آموزش بینگو بانگو هست. خوب من توضیحاتی خدمت شما عزیزان ارائه می دهم. دربارۀ این ساز، تاریخچۀ کوتاهی هم خدمتتان می گویم.

حالا این جلسه بیشتر با هم صحبت می‌کنیم البته در انتهای جلسه، آموزش بینگو بانگو مجموعه‌ای از تمرین‌های ابتدایی بسیار بسیار مؤثر تحت عنوان اتود یا تمرین‌های پایه و مقدماتی به شما عزیزان آموزش می‌دهم که آموزش‌های عملی هم آغاز شود و شما به تمرین‌هایتان بپردازید.

 خب، در وهلۀ اول اسم اصلی این ساز، بونگاس است؛ یعنی یک جفت است؛ دقت کنید. ببینید این دو تا ساز کاملاً به هم چسبیده‌اند و درحقیقت جفتشان باهم نواخته می شود.

 این دو ساز جدایی‌پذیر نیستند، از همدیگر جدا نمی شن و همیشه به‌ صورت جفتی هستند. حالا بعضی از دوستان این را به اسم بینگو بانگو هم می‌شناسند.

 بینگو طبل کوچک محسوب میشه. پس بینگو طبل کوچک می‌شود، طبل بزرگ تر بانگو یا بنگو می‌شود و درحقیقت بینگو و بانگو می‌شود در این جلسه ما با  آموزش بینگو بانگو در خدمت شما عزیزان هستیم.

بعضی از دوستان هم حالا توی ایران، خیلی کوتاه اصطلاحاً به اسم بانگو می‌شناسند که خب، خیلی ما توصیه نمی‌کنیم این ساز و بانگو بگید. چون درحقیقت بانگو اسم طبل بزرگ می‌شود یا انگار دارید برای این ساز، فقط اسم یک دونه از طبل‌ها را صدا می‌زنید. همین اصطلاح بونگاس صحیح تر است.

اما درنهایت در این آموزش بینگو بانگو به شما عزیزان توضیحی بدهم. دوستان، درحقیقت خیلی درگیر لغات و واژه‌ها و اصطلاحات تحت‌اللفظی‌ها نشید.یکی دوست داره بگه بانگو، یکی دوست داره بگه بینگو، بگه، یکی می خواد بگه بونگاس، بگه، مهم نیست.

نکته: مهم صحیح نواختن، اجرای اصولی و آموزش‌های صحیح این ساز است؛ حالا ما این ساز و در این مجموع آموزش بینگو بانگو به شما بونگاس معرفی می‌کنیم. شما هرجور راحت هستید می تونید، صداش کنید.

خوب، اگر بخواهید این ساز و بونگاس در نظر بگیرید که از کجا آمده و حالا خاستگاهش کجا بوده؟ مربوط به قارهٔ آفریقا و آمریکای جنوبی است.

 – بیشتر سازهای کوبه‌ای، حالا همۀ آن‌ها را نمی‌گویم؛ ولی بیشترشان به آمریکای جنوبی، آفریقا برمی‌گردند و سازهایی هستند که به‌ صورت تکامل ‌یافته، امروزه دیگر به این شکل تولید می‌شوند و خدمت شما عزیزان و علاقه‌مندان ارائه می شوند.

 خب این بونگاس که الان در این جلسۀ آموزش بینگو بانگو در اختیار من است، از برند ماینل یا مینل است که ماینل برند آلمانی هست. البته این ساز ساختۀ تایلند و تحت لیسانس آلمان است، برندهای مختلفی وجود داره. برند ال پی هست. برند سونر هست، همین برند ماینل هست و خیلی برندهای مختلفی هست که سازهای بینگو، بانگو یا همین بونگاس را می‌سازند.

حالا یک توضیحی برای شما عزیزان بدم. ببینید این ساز بونگاس، بخشی از سازهای پرکاشن محسوب میشن. سازهای پرکاشن گستردگی آن‌ها خیلی بیشتر است.

یعنی شما اگر دیده باشید، در بعضی از اجراها یا اجراهای درحقیقت صحنه‌ای، تشریف برده باشید، استیج‌ها را دیده باشید، کنسرت رفته باشید. می‌بینید که بعضی نوازنده‌ها سازهایی دارند که این سازها ارتفاعشان بلندتر است، حالت خمره‌ای دارند یا بشکه مانند روی پایه نصب می‌شوند یا مثلاً روی زمین گذاشته می‌شوند و نواخته می‌شوند و این دو تا طبل بینگو بانگو که جفتی هستند، به‌صورت کوچک‌تر بالای آن‌ها قرار گرفته‌اند، به آن‌ها کونگا می‌گویند. یا درحقیقت مجموعش کونگاس می‌شود.

 که توی ایران مجموعاً این جفت، یعنی بونگاس را به‌ اضافه دو تا کونگا، حالا از دو تا بیشتر، ولی معمولاً استانداردش، یعنی به ‌صورت اولیه، یک ست پرکاشن استاندارد در نظر بگیرید، شامل یک جفت کونگا، یک جفت بینگو بانگو یا همین بونگاس این و از قدیم در ایران به آن تومبا می‌گویند.

– خب تومبا اسم یکی از طبل‌های کونگا هست و حالا بازهم درسته، هم بعضی از دوستان می گن غلط، بازهم کاری به اون نداریم؛ ولی خب کلاً به این ساز پرکاشن که شامل بونگاس و کونگا می‌شود، تو ایران تومبا می گن.

ما ادوات پرکاشنمون توی دنیا خیلی گسترده تر هست. شامل ادوات پرکاشن مثل شیکر، ماراکاس، تنبورین، چایمز می شود، سایر سازهای پرکاشن شامل داربوکا یا تمپو، جیمبو ساز کاخن یا کاخون تیمبائو و غیره. این‌ها همه جزء سازهای پرکاشن هستند.

 در این جلسه از آموزش بینگو بانگو بدونید که به پرکاشن در لغت، ما سازهای کوبه‌ای می‌گوییم، یعنی پرکاشن به معنی سازهای کوبه‌ای یا سازهای ضربی هستند. حالا ما این جلسه با آموزش ساز بونگاس یا آموزش بینگو بانگو در جلسۀ اولمان در خدمت شما عزیزان هستیم.

– خب، توی توضیحاتی که آخر ویدئو خدمتتان خواهم گفت، تمرین‌های عملی را خواهید دید و شروع می‌کنیم به نواختن.

 این هم خدمتتان بگویم: دوستان عزیزم، بعضی از دوستان ساز بونگاس را به این شکل روی پاهایشان می‌گذارند و می‌نوازند، ( برای یادگیری صحیح نحوۀ قرارگرفتن ساز، زمان5:44 دقیقه ویدئو را نگاه کنید.)در حقیقت یا روی پایه می‌گذارند و اجرامی کنند. بعضی‌ها هم ساز را بین پا قرار می‌دهند تقریباً قسمت پایینی زانوها قرار می‌دهند و زانوها را یک‌ خرده قفل می کنند.

به این شکل بین دو تا پا قرار می‌دهند که معمولاً برای فضای اجراهای حالا خودمونی،  اجرای آنپلاگد یا مثلاً درحقیقت اجرایی که یک ‌خورده فضای کافه‌ای طور دارند، استفاده می‌شوند؛ ولی استانداردترین حالتش این است که ساز روی پایه باشد.

حالا این جلسۀ آموزش بینگو بانگو من این ساز و به این شکل اجرا می‌کنم، یک سری از جلسات روی پایه می‌ذارم که به آن شکل هم ببینید؛ ولی روی پایه برای شما که مبتدی هستید و تازه می‌خواهید کار کنید، تسلط بیشتری توی نوازندگی تان ایجاد می‌کند.

– خب، در ادامۀ آموزش بینگو بانگو می‌پردازیم به تمرین‌های ابتدایی بونگاس، چهار تا اتود یا چهار تا تمرین پایه‌ای که خیلی مهم است، به شما می گم. آموزش‌ها را بادقت ببینید، تمرین کنید تا ان‌شاءالله جلسۀ دوم را بتوانید به ‌طور مؤثرتر دریافت کنید. من از شما خداحافظی می‌کنم.

بریم برای آموزش‌های عملی. خب دوستان عزیزم، با تمرین‌های عملی بونگاس در خدمت شما هستیم، تمرین‌های جلسۀ اول آموزش بینگو بانگو، که شامل چهار تا اتود پایه‌ای می شود.

 اتود (1-1)  یعنی ضرب با دست‌ راست، یک با ضرب دست چپ می‌‌زنیم.

 اتود (2-2)  یعنی دو ضرب با  دست راست، دو ضرب با دست چپ می‌زنیم.

 اتود (1-2)  یعنی یک ضرب با دست راست، دوضرب با دست چپ می‌زنیم.

اتود (2-1) یعنی دو ضرب با دست راست و یک ضرب با دست چپ می‌زنیم.

اما منظور من از دست راست و چپ این نیست که فقط با دست راست بانگو سمت راست و بزنی یا با دست‌چپ بینگو سمت چپ و بزنی؛ یعنی باید به‌ صورت انتقالی، ضربات راست و چپ‌ها را با هر دو دست به بینگو و بانگو انتقال بدید. درحقیقت هم روی بانگو و هم بینگو بزنید.

خوب، تمرین اول می‌شود چهار تا روی بینگو، چهار تا روی بانگو، به این شکل که باید با بند اول انگشت سه یا انگشت انگشتر یا انگشت حلقه ضربه بزنید. این انگشت‌ حلقه، انگشت سه می‌شود.

توی سازهای کوبه، انگشت شست شمارش نمی‌شود؛ یعنی انگشت اشاره انگشت اول و انگشت وسط، دو و انگشت حلقه انگشت سه و انگشت کوچک، چهار شمارش می‌شود.

در اجرای تمرین (1-1) به این صورت چهار ضرب روی بینگو و چهار ضرب روی بانگو با هر دو دست ضربه می‌زنید. به‌ همین ‌ترتیب به زمان 8:27 آموزش بینگو بانگو دقت کنید.    

فقط دقت کنید ضربه‌ای که می‌زنید، فوراً دست را جدا کنید، به ساز نچسبونید؛ چون اصطلاحاً صدا خفه می کنه. ضربه که می‌زنید، حتماً دست را جدا کنید، دست را روی ساز نگه ندارید، البته خفه کردن یا درحقیقت اسلپ هم نوعی تکنیکی است که در آینده کار خواهیم کرد.

منظورم این است که ضربه بزنید، جدا کنید، نه اینکه فاصله را زیاد کنید، یعنی دست و زیاد بالا نیارید؛ فقط یک‌ فاصلۀ کوتاه از پوست‌ ساز بگیرید، کافی است.

در انجام تمریناتتان هم دقت کنید که با فواصل زمانی یکنواخت ضرب بزنید، یعنی سرعتتان ثابت باشه. به‌ صورت ذهنی خودتان سعی کنید یکنواخت نگه دارید، شدت ضربات را تند نکنید یا مثلاً کند نکنید،    با فاصله یکنواخت ضربه بزنید و مثل مترونوم بشمارید. برای درک بهتر از طریقۀ درست نواختن، به زمان 9:19 ویدیو دقت کنید.  

تمرین اول (1-1)

چهار ضرب روی بینگو، چهار ضرب روی بانگو می‌زنیم و گفتم فقط با بند اول انگشت سه ضربه بزنید. یعنی از این قسمت کنار ساز، چه توی بینگو، چه توی بانگو در نظر بگیرید و فقط با بند اول انگشت سه به ساز ضربه بزنید.

نکته: بعضی از دوستان هستند که از این دو تا انگشت وسط و حلقه استفاده می‌کنند. به این صورت، به زمان9:53 آموزش بینگو بانگو دقت فرمائید. البته ایرادی ندارد؛ ولی به‌طور ترجیحی ابتدا به‌ ساکن، سعی کنید فقط از یک انگشت استفاده کنید.

نکته: از دو انگشت هم و برای اتودهای سرعتی استفاده می‌کنند. برای مشاهده نمونه اتود سرعتی به زمان 10:08 ویدیو نگاه کنید.

تمرین اول(1-1)

چهارضرب با بند اول انگشت سه روی بینگو، چهارضرب روی بانگو، برای یادگیری اتود اول به دقیقه 10:18 ویدیو نگاه کنید.

تمرین بعدی: (2-2)

دو ضرب با دست راست و دو ضرب با دست چپ، یعنی روی بینگو، ابتدا دو ضرب با دست راست و دو ضرب با دست چپ دوباره به همان شکل روی بانگو اجرا می‌کنید. برای درک بهتر این تمرین، به زمان 10:44 ویدیو ملاحظه کنید.

نکته: فقط دقت کنید. اگر می خواهید سرعت رو زیاد کنید، قطع کنید، بعد با سرعت بالاتر بزنید.- همون چیزی که در آموزش بینگو بانگو خدمت شما عرض کردم، به‌ صورت قطاری نشه. این اشتباه باعث می‌شود زمان‌بندی شما به هم می‌ریزد یا اصطلاحاً زمان‌بندی اجرای شما در آینده به هم می‌ریزد و سرعت شما مدام تند و کند می‌شود که ایراد خیلی بزرگی برای نوازندۀ پرکاشن یا ساز کوبه‌ای است.

تمرین سوم اتود (2-1)

یک ضرب با دست راست و دو ضرب با دست‌چپ، اول به بینگو و بعد به بانگو می‌زنیم راست چپ‌چپ، راست چپ‌چپ بهتره برای یادگیری صحیح این اتود، زمان 11:37 ویدئو را نگاه کنید.  

تمرین چهارم اتود (1-2)

دو ضرب با دست راست یک ضرب با دست چپ به اینصورت راست راست چپ، راست راست چپ، به بینگو و بانگو می‌زنیم. برای درک بهتر اتود (1-2) به زمان 12:06 ویدیو دقت فرمائید.

خوب. این هم از انتهای جلسۀ اول آموزش بینگو بانگو امیدوارم که موفق باشید و به‌ خوبی از پس تمریناتتان بربیاید.

صفحات مرتبط

خرید ترانه و ملودی

آهنگتو خودت بساز

کتاب تئوری موسیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *