مصاحبه با علی یزدانی در مورد مسیر خوانندگی
نکته مهم : این مقاله تنها بخشی از گفت و گوی مورد بحث (کسب درآمد از خوانندگی) میباشد . لطفا برای استفاده هر چه بیشتر، فایل صوتی این پادکست رو گوش کنید .
همچنین میتوانید پادکست تفاوت صداسازی ، سولفژ و آواز رو در پادکست شماره 17 بشنوید .
دوستان عزیزم سلام و خیلی خوش آمدید به یکی از پادکست های انزو حکمت و امروز به همراه علی یزدانی عزیز از آلمان میخوایم در مورد یک موضوع دیگر از خوانندگی و همچنین درمورد کسب درآمد از خوانندگی صحبت کنیم و همانطور که میدانیم همه ی اونایی که وارد رشته های آواز و موسیقی میشن رویای خوانندگی رو توی سرشون دارند.
که بتونن توی کل ایران آهنگ های خودشون رو بخونن و از زندگی لذت ببرند و در مسیر کسب درامد از خوانندگی قرار بگیرند.اما موضوع این است که آیا برای همه این امکان پذیر است یا خیر؟و یا اگر شدنی است چه اقداماتی باید انجام شود؟
امروز با علی عزیز هستیم که به این سوالات پاسخ اخصاصی بدهیم و از اطلاعات او استفاده کنیم.
انزو حکمت:
علی جان سلام
علی یزدانی:
سلام انزو عزیز خوشحالم که در خدمتتون هستم
انزو حکمت:
علی جان میشه با این فرض که من الان فردی علاقمند به خوانندگی هستم وپیش شما دوره های آواز و خوانندگی رو شروع کنم که خواننده ی مطرحی شوم و در میر کسب درآمد از خوانندکی برسم;آیا این در وهله اول شدنی است یا خیر؟
علی یزدانی:
خب این یه سوال کلی است و اول باید اینو بگم که مسیر آموزش خوانندگی با مسیر حرفه ای خوانندگی دو مسیر متفاوت است..این درست است که وسیله استفاده(زبان)یکسان است ولی مسیر مجزا می باشد و روند آن به این صورت است: 1.هنرجو2.مدرس3.به عنوان یک خواننده یا آرتیست.
خیلی از مدرس ها هستند که در حیطه شغل خودشون خیلی حرفه ای هستند یا حتی خواننده های خوبی از کلاسشون بیرون میاد ولی لزوما کسی نیستند که فرد رو در مسیر حرفه ای خوانندگی هدایت کنند و اصولا کارشون معلمی است و معلم های خوبی هستند .
و بالعکس یک سری افراد هم هستند که در زمینه اینکه شما رو توی مسیر آکادمیک راهنمایی کنند هیچ زمینه ای ندارند ولی در مسیر حرفه ای خوانندگی و تولید و پروداکشن خوانندگی بسیار انسان های حرفه ای و باهوشی هستند و و در کسب درآمد از خوانندگی موفق هستند.
انزو حکمت:
یعنی شما میگین اینکه یک نفر صدای خوبی داشته باشه و حتی خواننده ی خوبی باشه دلیل نمیشه که بتونه به تو آموزش بده و اگر یک آموزگار خوب هم باشه بتونه به تو خوانندگی در سطح حرفه ای رو یاد بده؟
علی یزدانی:
قطعا همینطوره…به طور کلی میشه گفت خوانندگی اگه 11 تا المان داشته باشه یک المان آن صدای خوب است که یک شخص میتونه با یک معلم و کلاس خوب اتفاق بیوفته وبه کسب درآمد از خوانندگی برسد ولی امان از روزی که شما پیش کسی بروید که آموزش خوبی رو نداشته باشه.
تلنت و تمرین دو چیزی هستند که توی این راه کمک میکنه و ارتباط مستقیمی دارند با مدت زمانی که یک انسان به صدای پخته و خوبی میرسد تا بتونه خودشو توی مارکت موسیقی جا بندازه و کسب درامد از خوانندگی کنه و این تازه فقط یک دهم راه است و مابقی آن مربوط میشه به یک مسیر پروداکشن و یک مدیر هنری و کسی که به مارکت موسیقی مسلط باشه.
یا شخصی که مثل من هر دو فضا رو تجربه کرده باشه و خودم به شخصه از هر دولاین به بچه ها راهنمایی میدم.
قدم دوم برای حرفه ای شدن در خوانندگی
کسب درآمد از خوانندگی
انزو حکمت:
کسب درآمد از خوانندگی
خب قدم بعدی چیه؟بعد از اینکه به عنوان کسی که تمام این آموزش ها رو دیدم و استعداد این را داشتم قدم بعدی برای حرفه ای شدن و کسب درآمد از خوانندگی چه چیزی است؟
علی یزدانی:
قدم بعدی که مرحله ی پرریسکیه و معمولا درآن کلاهبرداری و شکست و گاهی هم موفقیت می باشد میتونه آشنایی با تیم تولید باشه و در این مسیر هوش بالایی رو داشته باشه و به عنوان پروژه ای برای شروع یک کاری را تولید کند و با مراحل تولید آهنگ آشنا بشه .
وبا چیزهایی مثل ترانه ، ویدیو ، میکس ، مستر ، وی پروداکشن،پست پروداکشن،تبلیغات و غیره آشنا شود و بدونه مراحل چگونه است یا فردی را با عنوان مدیر برنامه یا مدیر تولید در کنار خود داشته باشد تا بتواند به این مسیر نظارت داشته باشه و درنهایت موجب کسب درآمد از خوانندگی شود.
انزو حکمت:
کسب درآمد از خوانندگی
خب اون فرد یا همون مدیر برنامه رو از کجا میشه پیدا کرد؟با توجه به هزینه های زیاد بعد از آموزش یک فرد باید چیکار کنه؟با تبلیغات در اینستا و جاهای دیگه آیا به نتیجه میرسیم؟
علی یزدانی:
متاسفانه این تصویری است که 99% خواننده هایی که وارد مارکتینگ میشن( حتی خودم ) داشتم و واقعیت ها با اون چیزی که نشون داده میشه خیلی متفاوته.
انزو حکمت:
مسیر درست چیه؟
علی یزدانی:
نظر من اینه که چون خودم مدیر برنامه چندین نفر در خارج و داخل ایران هستم همیشه بهشون گفتم که:” رهرو آن نیست که گه تند و گهی خسسته رود ، رهرو آن است که آهسته و پیوسته رود” یعنی اینکه شما فرض رو بر این بزارین که اگه یک آهنگ رو بسازین قراره به شدت معروف بشوید و به کسب درآمد از خوانندگی برسید.
یک تصور اشتباه است و حتما باید یک تکاملی صورت بگیره و توصیه ی من به بچه ها اینه که به جای رفتن به کلاس آواز و دویدن برای رفتن روی استیج،خودشونو تبدیل به مولتی آرتیست کنند یعنی با فضای تنظیم و تبلیغات و ترانه سرایی و آهنگسازی و غیره آشنا شوند.
در کنار همه ی اینها مهمترین موضوع، داشتن یک فرد مورد اعتماد کنار خودتون هست ولی متاسفانه پیدا کردن اون فرد در دنیای الان کار سختیه و برای همین باید سعی کنید که آهسته این مسیر رو طی کنید و یک آهنگ بسازید و بعد از آن منتظر فیدبک مردم و شنونده ها باشید و توی دنیای فروش به دنبال خطاها و راه هایی برای بهتر شدن کار خود باشید.
انزو حکمت:
شما در واقع میگید که باید اول کاری رو انجام بدی و بعد آزمون و خطا کنی و به شنونده بسپاری که آیا این کار رو میپذیره یا خیر؟
علی یزدانی:
تا حدی بله ولی لزوما هم نمیشه گفت با آزمون و خطا این اتفاق میوفته و در نهایت مهم همون آهسته و پیوسته و با تکامل جلو رفتنه و ممکنه سخت باشه و یک کفش آهنی براش لازم باشه ولی باید اینکارو انجام بدی و خیلیا بودن که توی این مسیر یک شبه معروف شدن و به کسب درآمد از خوانندگی رسیدند ولی چون این تکامله صورت نگرفته یکدفعه ناپدید شدن.
(مثلا آهنگ تو مثل من رویاتو میبافی که یه زمان خیلی معروف بود ولی چی شد بعدش؟یا مهران آتش که حتی نوازنده گروه ناصر عبدالهی بود و آهنگ با من قدم بزن رو خوند ولی بعدش این اتفاق نیوفتاد.میخوام بگم که حتی اگر سرنوشت هم دست به هم بده و یک اهنگ معروف بشه تضمینی بر رسیدن به کنسرت نیست
راه های پیدا کردن یک مدیر برنامه خوب
کسب درآمد از خوانندگی
انزو حکمت:
خب میدونیم که شما اگر یک ترک هم بدی بیرون و اون ترک هم خیلی معروف بشه دلیلی براین نیست که مردم کار دومت هم بشنون یا تو به استیج راه پیدا کنی و به کسب درآمد از خوانندگی برسی; سوالی که ازت دارم اینه که چطور میشه یک مدیر هنری رو پیدا کرد که امن هم باشه و تو رو در مسیر درست موفقیت و کسب درآمد از خوانندگی برسونه؟
(خودت بهتر میدونی در حال حاضر چون همه میخوان خواننده بشوند خیلی از شرکت ها پول های هنگفتی گرفته اند که به عنوان مدیر برنامه کارهایی رو براشون انجام بدهند و با وعده ی کسب درآمد از خوانندگی و با این امید که به کنسرت راه پیدا میکنند ولی خیلی وقتا نرسیدند)
علی یزدانی:
من فکر میکنم که در 99.9% مواقع نمیشه اون آدم رو پیدا کرد مگر اینکه اون آدم تورو پیدا کنه.این سوال رو ما باید برعکس بپرسیم که چطور میشه یه مدیر برنامه و تهیه کننده مورد اعتماد تو رو پیدا کنه؟برای خودم به شخصه اگر چندسال پیش این سوال رو ازم میپرسیدی شاید یه جواب دیگه ای میدادم ولی الان چون خودم اون رو تجربه کرد و حتی آدمهایی رو دیدم که اون رو تجربه کردند.
بنابراین من فکر میکنم که یا فرد باید به پشتوانه ی موسیقیانه ای خود ، تلنت، خلاقیت و تلاش و بعضا شاید پولش خود را به نقطه ای برساند (در این مسیر سوشال مدیا خیلی موثر است) اون ها خودشون میان سمتت و برای خودم این اتفاق دوبار افتاد.
ولی چون اون مسیر تکامل کامل رخ نداده بود اون خواسته ی قلبی من اتفاق نیوفتاد و اما اگر من بخوام به سوالت جواب بدم باید بگم که خود ارتیست باید از تحلیل درست مارکت و با یه صدای پخته خوب و هزینه هایی که انجام میده و چیزهای دیگه این مسیر رو طی کنه و کسب درامد از خوانندگی رو در پی داشته باشه.
کسب درآمد از خوانندگی
هرکاری سختی ها و ناامیدی های خود را دارد ولی اگر شخص بتونه تداوم خودش رو حفظ کنه و بتونه روند تولید،فیدبک،اصلاح و مجدد تولید رو طی کنه (اگر پول داشته باشه)این اتفاق سمتش میاد و اگر اون شخص پول نداشته باشه اون موقع دیگه باید به سراغ تلنت و سوشال مدیا و غیره رفت ;مثل شهاب مظفری که از راه سوشال مدیا این اتفاق براش افتادو به کسب درآمد از خوانندگی رسید و هزاران آدم دیگه ای که شاید همون کارو کردن ولی نتجه براشون این نبوده.
فرمول خاصی برای این موضوع نیست ولی من حرفم اینه که فرد با پروداکشن خود عشق کند و به خود بگوید اگر قرار است اتفاقی بیوفتد خواهد افتاد به شرط اینکه در مسیر درستی باشم.
انزو حکمت:
آیا فقط استعداد داشتن برای خوانندگی و کسب درآمد از خوانندگی کافیه؟چون این اتفاق زیاد میوفته که گاهی آهنگ هایی رو از یک نفر میشنویم و این حس رو به ما میده که اون شخص با پول به اینجا رسیده (به عنوان مثال خواننده های رادیو جوان)و این دید رو میده که اگر پول داشته باشی کافیه و اون استعداده خیلی مهم نیست
علی یزدانی:
ببینین تا حدی درست میگین و موافقم ولی تا حدی هم مخالفم.تا وقتی که تلنت وجود نداشته باشه.کلا دو مدل تلنت داریم که اولیش تلنت پروداکشن است
(مثالش هم اینه که مثلا تیلور سوییفت توی کل تاریخ معروف شده ولی در مقایسه آهنگ لایو ادل و تیلور سویفت روی استیج ،ادل رتبه ی خیلی خیلی بالاتری دارد.)و در کنار اینها به خیلی چیزهای دیگه مثل اعتماد به نفس و باهوش بودن و اینکه سانگ رایتر باشد یا نباشد هم نیاز است.
علی یاسینی به عنوان مثال درسته که خیلی طرفدار و مخالف دارد و روی صحنه فقط صدا و استایلش رو نشون میده ولی دروقع این آدم سانگ رایتر، تنظیم کننده و کسی است که میدونه ترانه چیه و جامعه شناسی بلده
کسب درآمد از خوانندگی
انزو حکمت:
پس شما میگین که اون نا کوک بود روی استیج ممکنه طبیعی باشه؟
علی یزدانی:
بله ،مقدار کم آن طبیعی است ولی توی مارکت ایران خیلی دیگه از اونور بوم افتاده و کسی که میخواد خواننده بشه باید علاوه بر کلاس آواز بدونه که مد و فشن چه چیزی است.(ممکنه فردی صدای خیلی خوبی داشته باشه و کوک میخونه ولی تیپ خوبی نداره)
المان های مرتبط برای محبوبیت و حرفه ای شدن و کسب درآمد در خوانندگی
انزو حکمت:
دیگه چه المان هایی به جز صحیح خوندن و خوانندگی در این مارکت وجود داره که بتونه یک نفر رو تبدیل به خواننده کنه و اونو به کسب درآمد از خوانندگی برسونه؟
علی یزدانی:
به جز صداکه پایه و اساس است ظاهر خوب که شامل چهره و استایل خوب و تناسب پوشش با استایل موسیقی مهمترین موضوع است و به عنوان یک خواننده، حتما باید یک ساز بلد باشی(حداقل گیتار یا پیانو)
انزو حکمت:
در چه حد نیاز است و چقدر حرفه ای؟
علی یزدانی:
حداقل در حدی که آکوردها و گام ها رو خوب بشناسی و به عنوان یک خواننده باید از پروداکشن پروسس یعنی همون پرسه ی ترانه و ضبط و میکس و مستر و تبلیغات آگاهی داشته باشی و به یک مولتی آرتیست تبدیل شوید و این باعث میشه به کسب درآمد از خوانندگی برسید و در حدی باشید که بتونید خودتون یک ماکت بزنین و خودتون کارش رو تا حدی انجام بدین.