آنچه در این مقاله میخوانیم: فاصله زمانی و کشش نت ها
فاصله زمانی و کشش نت ها
با سلام و درود خدمت شما دوستان عزیزم با آرمین ضرابی هستیم ، نوازنده و مدرس ساز درامز سازهای پرکاشن یا کوبهای و ساز کالیمبا . با چهارمین جلسه از سری جلسات رایگان آموزشهای ساز جذاب کاخن در خدمتتون هستیم و میخواییم در مورد فاصله زمانی و کشش
نت ها صحبت کنیم .
خب دوستان امیدوارم که تمرینات جلسه اول تا سوم رو به خوبی دیده باشید و انجام داده باشید و مشکل خاصی نداشته باشید . اگر هم موردی هست توی هر جلسه میتونید برامون کامنت بذارید یا سوالاتتون رو اونجا مطرح کنید . ما با روی گشاده به سوالات شما جواب خواهیم داد .
خوب برسیم به این جلسه و حفظ فاصله زمانی و کشش
نت ها
خب دوستان عزیز این جلسه قرار هست همونطور که بهتون قول داده بودم میخواییم روی فاصله زمانی و کشش
نت ها کار کنیم . با اولین فاصله زمانی به اسم نت گرد قرار هست کار رو شروع کنیم . خب در تعریف ، کشش نت گرد به اندازه چهار ضرب هست . البته در ادامه برای شما عکس نت گرد رو میزارم .
در صورتی که به مباحث تئوری موسیقی علاقه مند هستید بهتون پیشنهاد میکنم تا کتاب “تئوری موسیقی به زبان کاملا ساده “ رو بخونید . که توی این کتاب فاصله زمانی و کشش نت ها رو با جدول به طور کامل برای شما توضیح دادیم
اما در این جلسه قصد داریم تا برای نوازنده های عزیز کاخن فاصله زمانی و کشش نت ها کمی توضیح بدیم و اونهارو توی عمل اجرا کنیم و یه سری تمرین هارو هم بهتون یاد بدیم .
در صورتی که بعد از دیدن ویدیو این جلسه هر گوه سوالی داشتید میتونید از بخش نظرات همین صفحه برامون کامنت بزارید و ما با افتخار به شما جواب میدیم و مسئله شما رو حل میکنیم.
توی جلسه دوم و جلسه سوم در مورد اتود های مهم و کاربردی کاخن صحبت کردیم و 8 اتود مهم ساز کاخن رو براتون توضیح دادیم .در باره با اهمیت اتود و تمرین اتود ها بسیار صحبت کردیم اما الان فقط در این حد به شما بگیم که علت اصلی پیشرفت و افزایش سرعت دست نوازنده ها در هر سازی فقط اتود ها هست .
برسیم به این جلسه و کشش نت ها :
کشش نت گرد که در حقیقت اولین نت فاصله زمانی موسیقی هست به اندازه چهار ضربه . ما از وسیلهای به اسم مترونوم کمک میگیریم که بتونیم درک بهتری از فاصله زمانی و کشش نت ها داشته باشیم .
در ادامه ویدیو توضیحاتی رو در رابطه با مترونوم و نصب اون بر روی گوشیتون به شما میدیم .
مترونوم چیست؟
مترونوم یک ابزار موسیقیه که برای کمک به موسیقیدانها در حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها و تنظیم زمان موسیقی و تعیین نرخ ضربات استفاده میشه. این وسیله از طریق تولید صدا یک ضربه متناوب رو ارائه میده ، که به موسیقیدانها در رعایت زمان و ریتم قطعات موسیقی کمک میکنه.
(منظور از موسیقیدان ها تمام افرادیه که به نوعی با موسیقی به طور حرفه ای در ارتباط هستن . حالا این موسیقی دان میتونه فقط نوازنده باشه که برای حفظ بهتر فاصله زمانی و کشش نت ها از مترونوم استفاه میکنه یا حتی تنظیم کننده یا آهنگساز باشه که قطعا باید درک صحیحی از فاصله زمانی و کشش نت ها داشه باشه و یا حتی در سطوح خیلی حرفه ای رهبر ارکستر که برای رهبری گروه موسیقی خودش باید از این وسیله یعنی مترونوم استفاده کنه )
مترونومها اغلب شامل یک دستگاه الکترونیکی هستن که با استفاده از یک مکانیزم تنظیم شده، ضربههای متناوب رو ایجاد میکنن. این ضربهها معمولاً به صورت تک تک یا دنبالهای از ضربهها (به عنوان مثال، ضربه برای هر ضربه یا برای هر نیم ضربه) تنظیم میشن و موسیقیدان میتونه سرعت و ضربان مترونوم رو با توجه به نیاز خودش تنظیم کنه.
استفاده از مترونوم برای موسیقیدانها بسیار حیاتیه ، زیرا به اونها کمک میکنه تا نحوه اجرای قطعات موسیقی رو با دقت تر تنظیم کنن، از تنظیم ریتم معقولانه در زمان اجرا گرفته تا تمرین دقیق و بهبود ریتم و تنظیمات زمانی. به عنوان یک ابزار آموزشی، مترونوم میتونه به موسیقیدانان کمک کنه تا مهارتهای خودشون رو در حفظ ریتم و توسعه تواناییهای زمانیشون افزایش بده.
در کل، مترونوم یک ابزار بسیار مفید برای موسیقیدانهاست که به آنها کمک میکنه فاصله زمانی و کشش نت ها رو حفظ کنن تا ریتم و زمان موسیقی رو با دقت تر تنظیم کنن و در اجرای قطعات موسیقی خود بهبود ببخشن .
همینجا جا داره که تاکید کنم از این به بعد حتما تمام تمرین ها مخصوصا تمرین های اتود ها رو با مترونوم انجام بدین . اینو در نظر داشته باشید که مهمترین وظیفه یک نوازنده ساز کوبه ای حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها هست . به طوری حتی میتونیم بگیم قلب گروه نوازنده های کوبه ای هستند و قطعا شما هم که قصد دارید نوازنده کاخن بشید به نوعی در دسته نوازنده های کوبه ای قرار میگیرید و وظیفه دارید که به بهترین نحو فاصله زمانی و کشش نت ها رو حفظ کنید .
انواع مترونوم
مترونومها در انواع و اقسام مختلف وجود دارند که شما میتوانید بر اساس نیاز خود ، یکی از آن ها را انتخاب کنید . در اینجا انواع مختلف مترونوم را به شما معرفی میکنیم تا بتوانید در حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها موفق باشید.
- **مترونوم مکانیکی**: این نوع مترونومها از یک مکانیزم مکانیکی برای تولید صدا استفاده میکنن. ضربات آنها معمولاً از طریق یک مکانیزم زنگی یا ترتیبی از ضربات مکانیکی تنظیم میشوند.
این نوع مترونوم ها برای نوازنده ها بسیار جذاب هست که احتمالا هر نوازنده ای دوست داره یکی از اونها رو توی خونه داشته باشه و ازشون استفاده کنه . اما متاسفانه بر خلاف ظاهر جذابی که دارن بسیار قیمت بالایی هم دارن و شاید بعد از خبر دار شدن از قیمت اونها ، ترجیح بدین که از مترونوم های دیگه ای برای استفاده شخصیتون استفاده کنید.
- **مترونوم الکترونیکی- دیجیتال**: این ابزارها از پیچیدهترین مدارها و سیستمهای الکترونیکی برای تولید صدا استفاده میکنن. اونها معمولاً دارای نمایشگر دیجیتال و کلیدهای کنترلی برای تنظیم ضربان و سرعت هستن و به شما در حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها کمک میکنن.
- **مترونوم آنلاین**: این ابزارها به صورت نرمافزارهایی بر روی دستگاههای هوشمند یا وبسایتها در دسترس هستن و معمولاً از طریق اینترنت کار میکنن . آنها قابلیتهایی از جمله تنظیم ریتم، صدا و حتی ضبط و بازپخش را ارائه میدهند. البته این مترونوم ها مدل های آفلاین هم داره که بعد از نصب بر روی تلفن همراهتون دیگه نیازی به اینترنت نداره و به صورت آفلاین هم میتونید از اون استافاده کنید .
این مدل مترونوم ها این روزها خیلی پر طرفدار هستن و علتش رو میتونید خودتون حدث بزنید . به خاطر بی هزینه یا کم هزینه بودم و در دسترس داشتن همیشگیه این مترونوم ها . شما هر موقع خواستید فقط کافیه تا گوشیتون رو باز کنید و وارد نرم افزار موجود بشید و تمام …!
- **مترونوم توسعه یافته**: برخی از مترونومها از قابلیتهای پیشرفتهتری برخوردارند، که علاوه بر فاصله زمانی و کشش نت ها میتونید کارهای بیشتری هم با اونها کنید. از جمله قابلیت اتصال به دستگاههای دیگه مثل سازهای الکترونیکی یا کامپیوترها، ذخیره و بازیابی تنظیمات سفارشی و حتی امکانات هوش مصنوعی برای هماهنگی بهتر با نیازهای موسیقیایی فردی.
این مدل مترونوم ها جز مترونوم های تخصصی به حساب میان که کاربردهای تخصصی برای نوازنده ها حتی در اجراهای زنده دارن که فقط اینجا میخواستم کمی بهش اشاره کنم .
در نهایت، کار مهم تمام مترونوم ها حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها هست که انتخاب مدل مناسب مترونوم بستگی به نیازها و ترجیحات شخصی شما داره. این ابزارها همگی هدفشان یکسانه : کمک به موسیقیدانان برای حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها و تمرین ریتم و زمان موسیقی، اما هر کدام از این مدلها ممکنه ویژگیها و امکانات متفاوتی داشته باشن که مطابق با نیازهای خاص شما انتخاب میشن.
در رابطه با مترونوم سعی کردیم که توضیحات حتی اضافه تری نسبت به ویدیو آموزشی این جلسه بهتون بدیم ، چون مترونوم و این ابزار بسیار مهمه و چون توی این جلسه حرفش بود فقط دوست داشتیم که بتونید اطلاعات کامل و جامعی بتونید در رابطه با أنواع اون به دست بیارید . و همون طور که بتون گفتیم و اشاره کردیم مترونوم یکی از مهمترین ابزارهای حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها به حساب میاد .
مترونوم پیشنهادی ما
مترونومی رو که ما این جلسه میخوایم بهتون معرفی کنیم تا بتونید با اون فاصله زمانی و کشش نت ها رو رعایت کنید و مورد تایید ما هست Soundbrenner
البته ناگفته نمونه که مترونومهای بسیار زیادی از شرکتهای مختلف یا کمپانیهای متفاوت برای اندروید یا آیفون تولید شده و شما میتونید از هر کدام از آنها استفاده کنید اما مترونومیک ما به شما توصیه میکنیمSoundbrenner هست که دو نسخه پریمیم (نسخه پولی ) و رایگان را شامل میشه و تمام کاری که شما نیاز دارین رو میتونید با نسخه رایگانش انجام بدید و نیازی به تهیه نسخه پولی اون ندارید.
برای نصب این مترونوم روی سیستم عامل اندروید یا ios تنها کافیه اونو از Playstore (برای اندروید) یا App Store برای سیستم عامل ios پیدا کنید و روی گوشیتون نصب کنید . همون طور که قبلا اشاره کردیم این مترونوم دونسخه پولی و رایگان داره اما شما با نسخه رایگان اون تمام آنچه از یک مترونوم توقع دارید رو برایتون محیا میکنه و نیازی به تهیه نسخه پولی اون ندارید .
برای درک بهتر از طریقه نصب مترونوم و نحوه کارکرد اون میتونید از دقیقه 3:20 ویدیو این جلسه رو تماشا کنید .
اجرای اتودها با مترونوم
برای درک بهتر این تمرین حتما باید از زمان 5:12 ویدیو رو تماشا کنید . فقط یه نکته رو بهتون بگم که شما میتونید از طریقی که توی ویدیو بهتون گفته میشه برای تمام اتود ها از مترونوم استفاده کنید .
اینجا جا داره تا از اهمیت استفاده از مترونوم در اجرای اتودها براتون کمی بنویسم
استفاده از مترونوم در اجرای اتودها از اهمیت بسیار بالایی برخورداره و میشه به عنوان یک ابزار اساسی برای پیشرفت و بهبود عملکرد موسیقیایی مورد استفاده قرار بگیره. در ادامه، به برخی از اهمیتهای استفاده از مترونوم در اجرای اتودها اشاره میکنم:
- **حفظ ریتم و زمان**: یکی از اصول اساسی در اجرای هرگونه موسیقی، حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها ، ریتم و زمان صحیح هست که در واقع تمام تاکید ما در این جلسه هم به حساب میاد. مترونوم به عنوان یک راهنمای قوی برای موسیقیدانان کمک میکنه تا زمان بندی صحیح رو در اجرای اتودها حفظ کنیم و از ، از دست رفتن ریتم جلوگیری کنیم.
- **توسعه توانمندیهای زمانی**: استفاده از مترونوم، موسیقیدانان را در بهبود تواناییهای زمانیشان، از جمله دقت در اجرا، تنظیم ریتم، و سرعت برخوردار میکنه. این ابزار به مرور زمان، باعث بهبود قابل ملاحظهای در کیفیت اجرای اتودها میشوه.
- **تقویت تمرکز و تمرین مستمر**: استفاده مداوم از مترونوم به موسیقیدانان کمک میکنه تا تمرکز خودشون رو روی ریتم و زمان موسیقی و فاصله زمانی و کشش نت ها حفظ کنن و باعث میشه تا تمریناتشان بهصورت متمرکزتر و موثرتر انجام بشه.
- **تسریع فرآیند یادگیری**: استفاده از مترونوم میتونه فرآیند یادگیری اتودها را تسهیل کنه. با تنظیم ریتم مترونوم به میزانی که مطابق با توانایی شماست، قادر خواهید بود به تدریج سرعت و دقت اجرای خودتون رو افزایش بدین و اتودها رو به بهترین شکل ممکن اجرا کنید.
- **تنظیم و کنترل اجرا**: استفاده از مترونوم به موسیقیدانان این امکان را میده که ریتم و سرعت اجرای اتودها را به دقت تنظیم کنن و بهطور کامل کنترل کنن که در نهایت بهبودی محسوس در اجرا حاصل میشه.
خوب این جلسه به پایان رسید آموزش نت گرد بود اولین فاصله زمانی و مهمترین فاصله زمانی . چون نت سفید بیس و پایه هست در موسیقی و میپردازیم به ادامه آموزشهامون توی همین جلسه که نت سفید هست.
این جلسه که مربوط به نت گرد بود به پایان رسید ولی من در ادامه نت سفید رو هم میگم که شما نت گرد و سفید رو در یک جلسه داشته باشید. خوب با من همراه باشید تا ادامه توضیحات .
خب دوستان به ادامه ماجرا رسیدیم تمرینات مربوط به فاصله زمانی نت گرد رو کار میکنیم …
از اینجا به بعد رو باید از روی ویدیو تماشا کنید . از دقیقه 7 ویدیو رو تماشا کنید.
مدت زمان اجرای اتود با مترونوم
خیلی از دوستان از ما میپرسن که هر اتود رو توی چه مدت زمان باید با مترونوم تمرین کنیم ؟ میخوام یک استاندارد به شما بگم که بتونید برای خودتون یک راهنما در تمرینات داشته باشید . (فاصله زمانی و کشش نت ها)
شما باید توانایی اجرای هر کدوم از اتودها رو در مدت زمان یک ترک معمولی داشته باشید . معمولا هر ترک موسیقی زمان های متفاوتی داره اما یه میانگین اگه بخواییم بگیریم میتونیم بگیم هر ترک موسیقی حدود 3 ئقیقه هست .
حالا بعضی از اونها کمتر و بعضی زمان طولانی تری دارن اما ما میانگین رو همون 3 دقیقه میگیریم . شما باید بتونید هر کدوم از تمرین ها رو ( اتودها) باید بتونید 3 دقیقه اجرا کنید . بزارید مثالی بزنیم تا روشن تر بشه .
مثلا اتود شماره 1 رو میخوایید بزنید و تمرین کنید . توی همین حالت یک تایمر روی گوشیتون داشته باشید و بزارید جلوتون . بعد از تنظیم سرعت میترونوم ، مترونوم و تایمر رو روشن میکنید و شما شروع میکنید به نواختن و اجرای اتود مورد نظر و تا زمانی که تایمر 3 دقیقه رو به شما نشون بده . این بدین معنیه که شما اون اتود رو به مدت 3 دقیقه نواختین .
حالا اگه شما توانایی اجرای اون اتود رو توی سه دقیقه نداشتین و قبل از 3 دقیقه دستاتون خسته شد و نتونستین اماده بدین ، سرعت مترونوم رو کمتر کنید و فاصله زمانی و کشش نت ها رو با سرعت کمتری اجرا کنید .
اگر برعکس ، تونستین اتود مورد نظر رو 3 دقیقه اجرا کنید و إحساس خستگی نداشتید و یا اینکه حس کردین میتونید با سرعت بیشتر هم اجرا کنید ، سرعت میترونوم رو کمی افزایش بدین.
نکته مهم 1: اگه خواستید سرعت رو افزایش بدین همیشه 5 تا 5 تا سرعت فاصله زمانی و کشش نت ها و فاصله زمانی و کشش نت ها رو افزایش بدین وتا جایی کار رو ادامهبدین که هنگام زدن یک اتود توی 3 دقیقه خسته بشید .
نکته مهم 2: دقیت کنید بیشتر از 20 دقیقه در روز اتودهارو با مترونوم و تمرین نکنید . همون طور که تمرین با مترونوم و با حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها بسیار مهمه ، اجرای زیاد میتونه اثر معکوس و مخربی روی ماهیچه دستتون داشته باشید
نکته مهم 3: بین هر کدوم از اتودها همیشه 1 دقیقه استراحت داشته باشید . در طول اون 20 دقیقه تمرین با مترونوم ، همیشه بین اجراهاتون استراحت به دستاتون بدین . مدت زمان استراحت بین تمرین کمتر از 1 دقیقه نباشه و مدت زمان بیشتر از 1 دقیقه هم نباید باشه .
حرف آخر
خوب این بود درس امروزمون . حفظ فاصله زمانی و کشش نت ها که میتونستیم به کمک مترونوم این کار رو به بهترین شکل انجام بدیم .امیدوارم از این جلسه استفاده لازم رو برده باشید تا برسیم به جلسه آینده . نکتهای که توی تمام جلسات بهش تاکید داریم اینه که برای رسیدن به موفقیت و تبدیل شدن به یک نوازنده حرفهای نیاز هست تا تمرینهای روزانه رو مداوم داشته باشید و هر روز اونارو رو تکرار کنید.