نکته مهم 1 : برای درک و استفاده بهتر از (جلسه دوم- تمرین کاخن ) حتما ویدیو این جلسه رو تماشا کنید و تنها به خواندن این مقاله بسنده نکنید. همچنین ویدیو شامل تمرین های تصویری میباشد که الزاما باید آن را تماشا کنید .
نکته مهم 2 : بعد از دیدن این جلسه آموزشی (جلسه دوم کاخن ) به جلسه سوم از آموزش ساز کاخن بروید.
درود بر شما دوستان عزیزم، آرمین ضرابی هستم. نوازنده و مدرس ساز درامز، سازهای پرکاشن و ساز کالیمبا با دومین جلسه از آموزشهای رایگان ساز کاخِن، در خدمت شما عزیزان هستم.
دوستان، فقط یک نکته را جا دارد که اول این ویدئو خدمت شما عزیزان بگویم: در جلسۀ گذشته من دربارۀ نحوۀ نشستن، آناتومی بدن، استایل صحیح نوازندگی توضیح دادم.
اینجا جا دارد توضیحی دربارۀ وضعیت قرار گرفتن پاها در تمرین کاخن اضافه کنم؛ چون بعضی از دوستان در حین نوازندگی، وضعیت کف پاها را تغییر میدهند. توی ساز کاخِن سرپنجه پاها نباید به سمت بیرون انحراف پیدا کنه. ببینید، اگر سر پنجه پاها در حین نوازندگی به سمت بیرون چرخش داشته باشد، اشتباه است.
صاف گذاشتن پاها هم اشتباه است، به داخل چرخیدن پاها هم که کاملاً ازلحاظ اصولی غلط است. بهترین حالتی که میتوانید پاهایتان را قرار دهید، حالتی است که در آن نوک پایتان صاف باشد و یک مقدار زاویۀ پاها به سمت بیرون باشد؛ حالا پای راست متمایل به راست و پای چپ متمایل به چپ.
( تمرین کاخن )
اینجا جا دارد نکتۀ خیلی مهمی را به شما عزیزان گوشزد کنم. یادتان باشد که یادگیری و فراگیری دروس هنری تنها مرحلۀ اول مسیر موفقیته.
اون چیزی که واقعاً شما رو تبدیل به یک نوازنده حرفهای در سطح بالای جهانی میکند، مداومت در تمرینها و تکرار اونهاست پس فراموش نکنید بعد از یاد گرفتن هر کدام از جلسهها زمان کافی برای یادآوری و تسلط بر جلسهها و یاد گرفتهها بگذارید.
بعضی از دوستان از من میپرسند در طول روز چه مقدار تمرین کاخن باید داشته باشیم؟
به نظر من حداقل زمانی که شما برای تسلط بر یک ساز باید در طول روز انجام بدین یک ساعت تا یک ساعت و نیم هست و تکرار میکنم که تداوم تمرینها در هر روز بسیار مهمتر از یادگیری جلسات جدید و یا حتی تکنیکهای جدید هست .
شما اگر دوره های آموزشی هر سازی رو پیش بهترین اساتید دنیا هم بگذرونید، اما تمرین کافی و لازم را نداشته باشید هیچ وقت نمیتوانید به اندازهای که دوست دارید و آرزو دارید پیشرفت کنید.
( تمرین کاخن )
پس نکته مهم همیشه تمرین و مداومت هست و این کلید موفقیت شما در این زمینه است.
خوب صحبتهای پیش از این جلسه کمی طولانی شد ولی وظیفه خودم میدونستم که تجربیاتم را در اختیار شما عزیزان قرار بدهم.
در این جلسه قراراست که یک سری اتودهایی را آموزش ببینید تا بتوانید توسط آنها تسلط بیشتری بر انگشتان دستتان بر سطح ساز پیدا کنید و همچنین بتوانید ماهیچههای انگشتان دستتان را برای نوازندگی بهتر آماده کنید تا در نتیجه بتوانید دستان توانمندتری در اجرا داشته باشید.
اتودهایی که به شما گفته خواهد شد با اینکه اتودهای ابتدایی هستند اما بسیار مهماند و به شما توصیه میکنم که حتی در ماههای آینده قبل از انجام تمرینات اصلی همیشه با این اتودها اصطلاحاً دستان خود را گرم کنید (warm up)
( تمرین کاخن )
خب می خواهیم تمرینات کاخن را تکمیل کنیم. این جلسه الگوها و انواع اتودها یا تمرینات پایهای را با شما عزیزان کار میکنیم.
برای یادگیری تمرین کاخن، اتود (یک-یک)، زمان 1:54 دقیقه ویدئو را مشاهده کنید.
تمرین اتود (یک-یک) یا اتود 7/8
تمرین اول: تمرین (یک-یک) یا اتود (8، 7).
نکته اول: هفت «7»ناحیه کنارۀ دست چپ، هشت «8»ناحیه کنارۀ دست راست.
نکته دوم: یک ضربه هشت«8» با دست راست می زنید یک ضربه هفت«7» با دست چپ میزنید.
نکته مهم اول: سرعت متوسط و البته مساوی بین ضربات هر دو دست، یعنی فاصله اجراهاتون مساوی و یکنواخت باشد.
نکته مهم دوم: سرعت پایین بسیار مهمتر از سرعت بالاست؛ صحیح انجام دادن تمرین با سرعت پایین مهمتر از سریع انجام دادن تمرین کاخن اما بصورت غلط هست؛ پس دقت کنید که با سرعت بسیار کم و زمان مساوی بین هر دو دست تمرین کاخن را انجام بدید .
خب، ضرب آهنگهای مترونوم و می شماریم.« یک، دو، سه، چهار، یک، دو، سه، چهار،» و بعد از هر شمارش ضرب آهنگ، یک ضرب روی ساز کاخن میزنیم و با ضرب هشت شروع میکنیم. دقت کنید موقعی که ضربه می زنید بعد از هر ضربه، دستتان از ساز جدا بشود، دست به ساز نچسبد، چون صدا را خفه می کند، این سرعت یکنواخت را تا انتهای تمرین کاخن حفظ کنید.
خب، حالا سرعتتان را یک مقدار می توانید بالاتر ببرید. البته بعد از اینکه چند روز تمرینات جلسات قبل را، تمرین کردید. «برای مشاهده بالا بردن سرعت دست در تمرین کاخن. زمان 2:48 دقیقه ویدئو را مشاهده کنید. »
برای مشاهده و یادگیری تمرین کاخن، زمان 3:05 دقیقه ویدئو را ملاحظه کنید.
( تمرین کاخن )
تمرین شماره دو یا اتود 2/2
نکته: دو ضرب «8» با دست راست به کنارۀ راست ساز دو ضرب«7» با دست چپ به کناره چپ ساز نواخته میشود.
«درسرعت بالاتر ببینید.3:21دقیقه ویدئو»
در اینجا سؤال پیش میآید که این اتودها را چه مدت در تمرین کاخن انجام دهیم؟هر اتود را حداقل سه دقیقه باید بنوازید. بعد از سه دقیقه، سی ثانیه استراحت و سه دقیقۀ بعدی شروع میشود. بازهم تاکید میکنم که اتودها را در شروع با سرعت بسیار کم اجرا کنید و عجلهای برای بالابردن سرعت نداشته باشید.
دوستان اینها الگوهای مختلف ریتمیک هستند که به شما کمک می کنند در آینده بتوانید ریتمها را خیلی خیلی مسلط تر بزنید و این اتودها هر کدامشان به نوعی چالشهای مختلف برای دستان شما و هماهنگی دو نیمکره مغز شما هستند و خیلی هم مهم هستند. دو نیم کره مغز، نیم کره راست و چپ بدن خیلی مهم هستند.
( تمرین کاخن )
بعضی دوستان سوال میکنند و اشاره میکنند که ما چپ دستیم یا راست دستیم. باید بگم که هیچ تفاوتی در راست دست بودن یا چپ دست بودن در اجرای تمرینها وجود ندارد، مهمترین نکته در نوازندگی سازهای کوبهای به تعادل رسیدن هر دودست هست. برای مثال هنگامی که اتود ۲ – ۲ رو مینوازید شدت ضربهای که با دست راست زده میشود، باید مساوی با شدت ضربهای باشد که با دست چپ میزنید.
حالا اینکه شما چپ دست یا راست هستید پیچیدگی در قضیه ایجاد نمیکند. اگر چپ دست هستید روی تقویت دست راست تمرکز کنید و اگر راست دست هستید روی تقویت دست چپ تمرکز کنید.
( تمرین کاخن )
صدایی که از دست راست نواخته میشود باید با صدایی که از دست چپ نواخته میشود، کاملاً برابر باشد و وقتی کسی از بیرون میشنود، نتواند بین دست راست و چپ شما تفاوتی قائل باشد. زمانی که به این مرحله از نوازندگی برسید، تازه میتوانید مطمئن شوید که اتودها را دارید به صورت استاندارد اجرا میکنید. ببینید زمانی که روی ساز کاخِن مینشینیم، به این شکل همهچیز قرینه است. از بدن خودم تا ساز تا دستهای چپ و راست، شما چپ دست یا راست دست باشید، هیچ فرقی نمیکند دودست در ساز کوبهای عملاً باید به یک حد توازن و تعادل برسد.
تمرین شماره سه یا اتود (2/1)
اتود(7-7-8)
نکته اول: یک ضرب«8» با سر انگشتان دست راست به ناحیه کنارۀ راست ساز میزنید.
نکته دوم: دو ضرب «7» با سر انگشتان دست چپ به ناحیه کنارۀ سمت چپ ساز میزنید.
( تمرین کاخن )
نکته مهم: دقت کنید که در تمرین کاخن، ضربات باید به وضوح و شفافیت شنیده بشود، این خیلی مهمه، نه، آنقدر محکم که دیگه ساز را خردش کنید، نه آنقدر آرام و ضعیف که دیگه اصلاً صداش به زحمت شنیده شود.
پیشنهاد میکنم برای درک بهتر این اتود، از دقیقه 4:35 ویدیو رو تماشا کنید.
تمرین شماره چهار یا اتود 1/2 8-8-7))
نکته اول: در اجرای این اتود، دو ضرب با سر انگشتان دست راست به سمت راست ساز میزنید.
نکته دوم: یک ضرب با سر انگشتان دست چپ به سمت چپ ساز میزنید.
برای درک بهتر این اتود، از دقیقه 5:25 ویدیو رو تماشا کنید.
( تمرین کاخن )
این بود تمرینات این جلسه که بسیار مهم و حائز اهمیت هستند و نیاز است که شما ماهها و حتی سالها این اتودها را قبل از تمرینات اصلی خودتان داشته باشید درست مثل ورزشکار حرفهای که قبل از شروع به ورزش عضلات خودش را گرم میکند.
تمرین کاخن جلسۀ دوم را انجام دهید تا بهقدر کافی که مسلط شدید، به جلسۀ بعدی می پردازیم.
تا جلسۀ سوم از شما دوستان و هنردوستان و هنرجویان عزیزم خداحافظی میکنم و امیدوارم هرجا هستید، شاد و برقرار باشید. خدا یارو نگهدار شما
( تمرین کاخن )
اتود ها
تمرین اول : 1 / 1
یا 7/8 (8 ناحیه کناره ساز با دست راست و 7 ناحیه کناره ساز با دست چپ) برای درک بهتر این تمرین پیشنهاد میکنم تا از دقیقه 1:57 ویدیو رو تماشا کنید.
نکته مهم در انجام این اتود زمان مساوی بین هر دو دست هنگام ضربه زدن به ساز هست.
نکته مهم دوم در انجام این اتود عجله نکردنه شما لازم نیست از همون ابتدا تلاش کنید تا با سرعت خیلی زیاد این تمرین را انجام بدید .سرعت پایین بسیار مهمتر از سرعت بالاست .صحیح انجام دادن تمرین با سرعت پایین مهمتر از سریع انجام دادن تمرین اما بصورت غلط هست پس دقت کنید که با سرعت بسیار کم و زمان مساوی بین هر دو دست تمرین را انجام بدید .
تمرین دوم : 2 / 2
دو تا دست راست دوتا دست چپ یعنی دوتا ۸- ۸ دوتا ۷-۷
پیشنهاد میدم برای یادگیری بیشتر دقیقه 3 ویدیو رو ببینید.
در اینجا سوال پیش میاد که چه مدت این اتودها رو نوازندگی کنیم ؟ هر اتود رو حداقل ۳ دقیقه باید بنوازید . بعد از سه دقیقه ۳۰ ثانیه استراحت و سه دقیقه بعدی. باز هم تاکید میکنم که اتود ها رو در اول با سرعت بسیار پایین اجرا کنید و عجلهای برای بالا بردن سرعت نداشته باشید.
بعضی دوستان سوال میکنن و اشاره میکنند که ما چپ دستیم یا راست دستیم .باید بگم که هیچ تفاوتی در راست دست بودن یا چپ دست بودن در اجرای تمرینها وجود نداره. مهمترین نکته در نوازندگی سازهای کوبهای به تعادل رسیدن هر دو دست هست . برای مثال هنگامی که اتود ۲ – ۲ رو مینوازید شدت ضربهای که با دست راست زده میشه باید مساوی با شدت ضربه ای باشد که با دست چپ مزنید .
حالا اینکه شما چپ دست یا راست هستین پیچیدگی در قضیه ایجاد نمیکنه. اگر چپ دست هستین تمرکز کنید روی تقویت دست راست و اگر راست دست هستین تمرکز کنید روی تقویت دست چپ. صدایی که از دست راست نواخته میشه باید با صدایی که از دست چپ نواخته میشه کاملاً برابر باشه و وقتی کسی از بیرون میشنوه نتونه تفاوتی بین دست راست و چپ شما قائل بشه. زمانی که به این مرحله از نوازندگی برسید تازه میتونین مطمئن بشید که اتودها رو دارید به صورت استاندارد اجرا میکنید.
تمرین سوم : 1/2
یه دونه راست دوتا چپ . یعنی 7-7-8 . پیشنهاد میکنم برای درک بهتر این اتود از دقیقه 4:35 ویدیو رو تماشا کنید . دقت کنید که تمام ضربات شما باید به وضوح و شفاف شنیده بشه ضربات باید نه اونقدر محکم باشد نه اونقدر ضعیف .
تمرین چهارم: 2/1
یه دونه چپ یعنی 7-8-8 برای درک بهتره این اتود از دقیقه 5:25 ویدیو رو تماشا کنید.
این بود تمرینات این جلسه که بسیار مهم و حائز اهمیت هستن و نیازه که شما ماهها و حتی سالها این اتودها رو قبل از تمرینات اصلی خودتون داشته باشید درست مثل ورزشکار حرفهای که همیشه قبل از شروع به ورزش عضلات خودش رو گرم میکنه .