کشف استعداد در موسیقی
سلام دوستان عزیزم امیدوارم که خوب باشید و خیلی خوش اومدید به سری پادکستهای سایت انزو حکمت.امروز میخوام در رابطه با کشف استعداد در موسیقی و نقش استعداد در رشتههای هنری و رشته های موسیقی صحبت کنم.
توی پادکستهای قبلی که با دو دوست عزیز مثل آرمین ضرابی در زمینه سازهای کوبهای و نوید نیک در زمینه صداسازی و آواز صحبت میکردیم،همیشه تاثیر استعداد رو ازشون میپرسیدم و یکی از سوالات پایه من بود ولی چون میدونستم یکی از مواردی هست که خیلی وقتها در رابطه با اون اشتباه میشه ، دوست داشتم که این پادکست رو بسازم و اختصاصی در رابطه با تاثیر استعداد و کشف استعداد در موسیقی با شما صحبت کنیم .
میخوام خیلی جزئی راجب تمام عواملی که وجود داره به شما بگم واین پادکست به درد کسایی میخوره که هنوز شک دارند یا اینونمیدونن که آیا استعدادی توی موسیقی دارن یا نه. خیلی وقتا از من سوال میشه که “من موسیقی رو دوست دارم، فلان ساز رو دوست دارم، دلم میخواد که در موسیقی پیشرفت کنم، دلم میخواد که کلاسهاشو شروع کنم اما نمیدونم استعداد دارم یا نه”
قبل ازاینکه بخوام به این سوال جواب بدیم که اصلاً کشف استعداد در موسیقی مهم هست یا نه باید بگم که برای اینکه شما بتونید توی رشتههای هنری یا اگر بخوام دقیقتر بگم ، در رابطه با موسیقی و هر رشتهای د موسیقی حالا چه بخواید سازی رو شروع کنید و بنوازید ،کلاس رفتن رو شروع کنید ، چه تمرین کنید و چه بخواید بخونید و کلاسای آواز و صداسازی رو شروع کنید ، همیشه چند تا جنبه متفاوت وجود داره که شما بتونید به ثمر بشینید.
اول از همه میخوام آخر کار رو بهتون بگم ; خیلی چیزا دست به دست هم میده تا شما بتونید به اون نتیجهای که میخواید برسید و به کشف استعداد در موسیقی برسید.توی یه کتاب یه جمله خیلی باحالی میخوندم نوشته بود که” برای اینکه سیب از درخت بیفته کلی عوامل باید دست به دست هم بدن که اون سیب ازدرخت جدا بشه و روی زمین بیوفته ” . بعضیا میگن که چون سیب رسیده بوده از درخت افتاده ، شاید سنگین شده از درخت افتاده ،خیلیا میگن شاید یه نفر تنه زده به درخت وخیلی و های دیگر..
تمام دلیل هایی که گفته شد درست هست و توی موسیقی هم دقیقاً به همین شکل است ولی نمیخوام خیلی جزئی صحبت کنم و بهتره به بحث خودمون برسیم که آیا اصلا استعداد و کشف استعداد در موسیقی به عنوان یکی از عوامل موثر در موسیقی شناخته میشه یا نه؟ باید بگم آره کشف استعداد در موسیقی بسیار بسیار مهمه.
ببینید استعداد داشتن یا استعداد نداشتن چیزی نیست که آدم خودش به خودی خود انتخاب کنه ، یعنی من روزی که به دنیا اومدم ، نمیتونم انتخاب کنم که آیا استعداد موسیقی داشته باشم یا استعداد موسیقی نداشته باشم .
یه دوستی به اسم بهنام رمضانی دارم و بهنام بسیارآدم با استعدادی توی بخش تصویر و در واقع فیلمبرداری وعکاسی است و کاملا این تخصص خودش بودولی با اینحال به من میگفت من دوست دارم موسیقی رو شروع کنم و اولین باری که من فهمیدم که استعداد ، واقعا نقش مهمی در شروع یک فعالیت موسیقیایی داره ، همون سالها بود (تقریبا 10سال پیش).
آره واقعاً استعداد و کشف استعداد در موسیقی تاثیر داره وازاینجا فهمیدم که من استعدادم توی بخش موسیقی یا خیلی دقیقتر توی سازهای کوبهای و ریتم شناسی خوبه که من پیش اولین استادی که داشتم (آقای حجت الله آزادی)کلاسم رو شروع کردم و خیلی تاثیر زیادی توی رشد موسیقی من داشت و تقریبا 10 یا 12 نفر بودیم که با هم شروع کرده بودیم.
(شما در حال خواندن بخشی از پادکست کشف استعداد در موسیقی هستید)
بعد از یه مدتی متوجه شدم که از اون چیزی که استاد سر کلاس میگه و شروع میکنه که یه ریتمی رو توضیح بده،احساس کردم من خیلی راحتتر و زودتراز بقیه میتونم اون ریتم و حتی کارو مفهوم مترونوم رودرک کنم به کشف استعداد در موسیقی رسیدم. مثلاً وقتی یکی از ریتمهای 2/4 رو آقای حجت الله آزادی ، درس دادن روشروع میکرد ، خیلی راحت میتونستم اونو درک کنم و احساس میکردم ،حتی بعد از اون میتونم اون ریتم رو بزنم درحالی که خیلیا نمیتونستن اینکارو انجام بدن.
بهنام خیلی راحت میتونه دربخش تصویر، رنگها رو تشخیص بده با ابزارهایی که در نرمافزارهایی مثل افتر افکت و ادوب پریمایر رو اینجور چیزا وجود داره، کار کنه ، رنگها رو خیلی راحت تشخیص بده، اصلاح رنگ کنه ،زاویه درست رو خیلی راحت توی عکاسی پیدا کنه و این کاری است که برای من واقعا سخته و از اینجا فهمیدم که کشف استعداد در موسیقی نقش خیلی مهمی داره.
به نظر من، زمانی که ما به دنیا میایم هر کسی توی یه بخشی استعداد داره . همونطور که یکی مثل من توی فیزیک و توی ریاضی اصلا خوب نیست و واقعا اون زمان که مدرسه میرفتم و حتی زمان دانشگاه هم عزا میگرفتم و کلاً با ساعت ریاضی و فیزیک مشکل داشتم ولی از اون طرف، با زنگای هنری همیشه حالم خوب بود و خیلیا هم بودن که دقیقا برعکس من بودن.(کلا میخوام بگم اون استعداده واقعا مهمه)
از طرف دیگه هم ممکنه یک فرد در وهله اول متوجه بشه استعدادش در اینه که مثلاً فروشنده خوبی باشه و واقعاً فروشنده خوبی هم هست. یکی از مثالهای بارز و شفاف و روشن برای استعداد فروشندگی و استعداد کسب درآمد، دوست عزیزم فرزاد بهارلو هست وخیلی وقتا که باهاش صحبت میکردم، میگفت من وقتی معامله میکنم، هدف اولم پول نیست و در واقع کیف میکنم از اینکه یه جنس بخرم و بفروشم و لذت میبرم و شاید اون پوله حتی هدف دوم یا سوم برام هست .
خلاصه میخوام بگم که هر کسی توی بخشی استعداد داره و توی همون بخش هم رشد میکنه و میتونه از همون استعدادی هم که داره کسب درآمد کنه .حالا یه موقع پیش میاد که شما اصلاً نمیدونید در چه زمینه ای استعداد داری (رشته های هنری یا ریاضی و فیزیک یا کشف استعداد در موسیقی)ومعمولا من میدونم یک چیزیو دوست دارم و برای اون ذوق میکنم پس حتما یه استعدادی هم در اون دارم و معمولا در۹۰ درصد مواقع این درست است .
حالا اگر جزو اون ده درصد مابقی هستی ، بهتره که در این حالت یک هزینه ای رو پرداخت کنی و برای دادن یکسری تست ها پیش یک روانپزشک بری ومتوجه استعداد خودت بشی.
حالا همانطور که راجب دوستم گفتم ، این آدم توی بخش کار و کسب درآمد بسیارموفق بوده ولی هیچوقت توی بخش هنر و نوازندگی و موسیقی موفق نبود. این حرف شاید برای ۱۵ یا ۲۰ سال پیشه که یه برههای ما با هم پیش استاد عزیزمون کلاس میرفتیم و فرزاد همیشه توی نوازندگی مشکل داشت و هنوزم داره .
(شما در حال خواندن بخشی از پادکست کشف استعداد در موسیقی هستید)
آیا فقط با استعداد داشتن میشه به هدف رسید؟
یه موقع دیگه هست که تو هنری علاقه داری ولی استعدادشو نداری و اون، مواقعی هست که “پشتکار” اهمیت پیدا میکنه. شاید کسی که استعداد داره چند پله از آدمهای دیگه جلوتر باشه( مثلاً من توی هنر توی موسیقی و توی نوازندگی به کشف استعداد در موسیقی رسیدم وممکنه از کسی میخواد شروع کنه واستعداد نداره ، قطعاً توی پله اول برای شروع من از اون جلوترم واین یک واقعیته).
کسی که دوست داره یه کاری را انجام بده ولی استعدادش رو نداره (اگر واقعا براش اهمیت داره که اون کارو انجام بده) به نظرمن، پشتکار هست که باعث میشه اون بتونه به هدفش برسه.
شاید منی که استعداد دارم با کسی که استعداد نداره، هر دو، سر یک کلاس و یک تمرین بریم ولی شاید من با یک ساعت تمرین به نقطه a برسم و اون با ۴ ساعت تمرین به نقطه a برسه ولی چیزی که مکمل استعداد است و میتونه شما را به اون هدفی که دارید برسونه “پشتکار” است و کشف استعداد در موسیقی همه چیز نیست.
پشتکار باعث میشه که تو به اون هدفت برسی واستعداد داشتن همه چیز نیست .استعداد یک مکمل است و کسی که استعداد نداره (منی که استعداد موسیقی شاید ندارم ،برای من، رسیدن به اون هدف اگر مهم باشه با پشتکار به اون هدف میرسم.) میبینید کسایی که در شروع کار، استعداد کمتری حتی به نسبت کسی که فقط استعداد داشته پشتکار بیشتری رو داره . استعداد شاید مهم باشه ولی تمرین کردن و پشتکار داشتن هم در کنار اون مهمه.
(کشف استعداد در موسیقی)
آیا پشتکار داشتن و استعداد و کشف استعداد در موسیقی به تنهایی کافیه ؟دوست دارم قبل از اینکه جواب بدم، اینو توی ذهنتون بررسی کنید و بهش فکر کنید. استعداد داشتن(کشف استعداد در موسیقی) و تمرین و زمان کافی گذاشتن ، زمانی جواب میده وبه ثمر میشینه که درست هدایت بشه. با درس گرفتن از یک استاد مرتبط و باسواد که بدونه چه جوری شما را هدایت کنه و شما را از نقطه a به نقطه b برسونه و باعث بشه شما بتونید به اون هدفی که دوست دارید دست پیدا کنید این موضوع میسر میشه.
عذرخواهی کنم اگر الان در حین ضبط یه صدای نویزی رومیشنوید و این فقط برای کسیه که برای چمن های پشت گاردن هال میاد و من واقعا بابت این صدا عذرخواهی میکنم.
خلاصه میخوام بگم که درست هدایت شدن و مربی خوب داشتن ،تاثیرگذار دربه ثمر رسیدن استعداد و پشتکار میباشد. یه بنده خدایی میره کلاس آواز( سر این موضوع توی یه پادکست دیگه با نوید نیک عزیز که از مدرسان بین المللی و بسیار حرفهای هست داشتیم با هم صحبت میکردیم و این نکته رو داشتیم در واقع نوید داشت اشاره میکرد ) با این امید و هدف که من میرم کلاس آواز و صداسازی که بتونم در آینده خواننده بشم و صدام رو به یه نقطه خیلی خوبی برسونم.
اونا با این هدف میان که بعد از ۵ ماه ۶ ماه بتونن بخونن و بعضی وقتا با تمرینات غلط ، باعث میشه که نه تنها اون فرد نتونه بخونه بلکه آسیب هم ببینه وهمین ممکنه اون روکلا از مسیر و هدفی که داشته دور کنه یا خیلی وقتا نوازندههایی که دوست داشتن یاد بگیرند اما با پوزیشن غلط دستی که استاد بهشون گفته، باعث شده که مثلاً مچش آسیب ببینه یا اتفاقی بیفته که اصلاً نتونه ادامه بده و در بهترین حالت اونو حتی از مسیرش دور کنه ویه استاد دیگه اونو اصلاح و به صفر برگردونه.
کسی که میخواد آواز بخونه ، حنجرش رو درست کنه و سلامت حنجرش رو بتونه برگردونه با تمرینات درست ومسیر درست میتونه این کارو انجام بده. پس اینو دقت کنید که خیلی چیزا هست که باعث میشه شما توی یک رشته هنری بتونید موفق بشید یا موفق نشید .در انتها خیلی مهمه که برای خودتون، درست هدف گذاری کنید.
(کشف استعداد در موسیقی)
من متاسفانه خیلی وقتا دیدم همین دیشب دقیقا یکی از آشناها یه قطعه زده بود و برای من فرستاده بود و من خب تشویقش کردم و گفتم خیلی خوبه و مسیر، مسیر درستیه و همین مسیر رو پیش برو تا به نتیجه برسی و در ادامه داون گفت که من خیلی ناراحتم چون احساس میکنم خیلی کند پیش میرم و احساس میکنم اونجوری که دوست دارم نشدم وبعد ازش پرسیدم گفتم که تو چندوقت است که ویولن نوازی میکنی و سرکلاس میری؟گفت تقریبا نزدیک ۵ تا ۶ ماهه.
جوابی که من بهش دادم این بود که ببین توی پنج شش ماه ، هیچ سازی تو رو به اون ثمری که میخوای نمیرسونه.
شما چیزی که توی یوتیوب میبینید ،چیزایی که توی اینستاگرام میبینید که یه نوازنده میاد و داره درامز نوازی میکنه وبا دو تا دستش دو تا ریتم مختلف میزنه و با دوتا پاش و دوتا به قول معروف (کیکو هایهت)،دوتا سکشن متفاوت رومیزنه و انگار با دو تا دست و دوتا پا ،چهار تا ریتم متفاوت (که در واقع اینا مکمل هم میشن) رو نوازندگی میکنه; شما وقتی اینو میبینین، پشت اون نوازنده رو نمیبینید که چقدر تمرین کرده تا به اینجا رسیده.
بذارین مثال قابل لمس تر راجب یکی از نوازندگان خیلی بزرگ در سازهای کوبه ای که خیلی دوستش داشتم و اسمش راول ریکو هست(که البته چند سال پیش فوت کرد) نوازنده ی کونگا بود و من ویدیوهاشو میدیدم ونوازندگیشوخیلی دوست داشتم و شاید ۲۰ سال پیش به خودم میگفتم که چقدر خوب ساز میزنه و کی میتونم مثل اون ساز بزنم و بعد نگاه میکردم که خب اون تاچ و اکسنت ها رو رعایت میکنه و زمانی هم که میخواد ایمپروایز کنه ، خیلی راحت شروع میکنه .
به خودم نگاه میکردم و میدیدم من نمیتونم وقتی دو نفر کنارم باشن چیزی بزنم و حتی ریتمی که اون میزنه هم متفاوته و من نمیتونم بزنم و این یکی از ریتم های معروف کونگا هست و اون داره این ریتم رو میزنه و منم تو خونه داشتم همین ریتم رو میزدم به این فکر میکردم چرا چیزی که اون میزنه با چیزی که من میزنم متفاوته وچرا جور در نمیاد ؟
(که البته این به کشف استعداد در موسیقی ربطی نداره و دلیل نمیشه من استعداد نداشته باشم).
(کشف استعداد در موسیقی)
میخوام به شما بگم این سوالایی که من اون زمان برام پیش اومده ،ممکنه برای شما هم پیش بیاد و سر کلاس و استادتون پترن یک اتود رو به شما میده و شما اونو تمرین میکنی و به نظر خودت خیلی هم خوب میزنی ولی هفته دیگه سرکلاس میبینی استاد همون چیزی که تو میزنی رو میزنه ولی فرق داره .انگار خیلی شناور داره و راحت ساز میزنه .
درکل میخوام بگم باید زمان بگذره وبرای خودتون زمان گذاری درست کنید و انتظار نداشته باشید که بعد از گذشت یک زمان (حتی یک سال )مثل کسی ساز بزنید که۴۰ سال نوازندگی میکنه و خیلی فرق داره و از طرفی این دوام و هر روز ساز زدن خیلی مهمه و این چیزیه که من توی تمام پادکستها به اون اشاره میکنم .
(کشف استعداد در موسیقی)
تمرین روزانه بسیارمهم است ( مثل بدنسازی میمونه و مثال خیلی خوبیه ) شما نمیتونید دو روز در هفته به باشگاه سر کوچتون برید وتوقع داشته باشین بدنی که هادی چوپان داره رو تو هم داشته باشی وتو درواقع باید پنج روز در هفته با تمرینایی که هادی چوپان میکنه تمرین کنی و اون دیسیپلینی که اون برای پیشرفتش داره رو تو هم داشته باشی اونوقت توهم قطعاً به اون نتیجه میرسی که هادی چوپان رسیده .
ادر بحث موسیقی خودمون هم همینطور است و اگر روزی ۱۰ دقیقه ساز میزنی (اونم بدون تمرکز) و۱۰ بار گوشیتو چک میکنی و مسیج میدی نباید توقع داشته باشی بعد از حتی سه سال نوازندگی ، به جایگاه خیلی بزرگی برسی و کشف استعداد در موسیقی برسی. یکی از الزامات قانون این دنیا اینه تو وقتی چیزی رو دوست داری باید از یه سری چیزها برای رسیدن به اون فدا کنی .
تمام کسانی که دارن صدای منو میشنون و آدمهای با سابقهای هستند توی موسیقی قطعاً حرف من رو تایید میکند که تو اگه برای زمینه ای که دوست داری و هدف داری ، زمان کافی برای تمرین کردن رو نذاری ،غیر ممکنه که به نتیجه برسی.
تمام اتفاقاتی که گفتم رو مرور میکنم. اینکه استعداد و کشف استعداد در موسیقی مهمه؟ “بله مهمه” و در کنار استعداد “پشتکار” هم مهمه اما تمام اینا زمانی به ثمر میرسه و زمانی به نتیجه میرسه که شما مدرس خوبی داشته باشید و در نهایت اگر در رابطه با این پادکست نظری داشتید ، چه موافق و چه مخالف حتما برام بنویسید .من حتما میخونم و لذت میبرم و تا پادکست بعدی خدانگهدار.