راز خواننده شدن
نکته مهم : این مقاله تنها بخشی از گفت و گوی مورد بحث (رازهای خوانندگی پارت 2) میباشد . لطفا برای استفاده هر چه بیشتر، فایل صوتی این پادکست رو گوش کنید .
همچنین برای استفاده بهتر از این پادکست پیشنهاد میشود بخش اول آن را نیز بشنوید.
که رو همون کوکی که دلت میخواد و ساختی بتواند بخواند. من مثال استاد عزیزمون(جناب آقای شاد فرهان)رو میزنم،چون دوستان خیلی زیادی ایشونو میشناسن،من میتونم اسمشونو ببرم.ایشون میگفت این گام توی این قطعه ساخته شده و باید اینجا خونده بشه.تمام.
یک راز خواننده شدن اینه که من خواننده موظف هستم که اگر خواننده هستم و میتوانم بروم و بخوانم اگه نمیتونم باید بگم “عذر میخوام این کوک ، با کوک من جور نیست، پس نمیخونم.”و این کار درستیه چون آهنگساز، وقتی کارو ساخته با روح و روحیات خودش
با فضای هارمونیکی که توی ذهن خودش و با رنگ،بو،طعم و مزهای که به اون ملودی داده،اون ملودی رو ساخته.حالا به نظر شما ملودیها و تنظیم هایی که امروزه ساخته میشه چند درصدش این حس و حال رو داره؟
انزوحکمت:
واقعاً فکر نمیکنم زیاد باشه. شاید خندهدار باشه ولی یکی از دوستان میگفت که سه سال پیش ۶۰ میلیون تومان برای یک ترک به این بنده خدا داده بود و از زمانی که واریز کردم تا تایمی که قرار بود بهم تحویل بده ،تا ۲۴ ساعت کار میکس شده رو به من تحویل داد.(کار تنظیم و میکس و مسترینگ رو توی 24 ساعت به من تحویل داد.)
نوید نیک:
خب واقعا مگه میشه؟این پس چه موسیقی ای هست؟(دقیقا منظور من از اینکه موسیقی سرجای خودش نیست همینه)یه سری چیز کامپیوتری آماده،درست شده و یکی هم به عنوان مشتری بیاد بخونه و بره.خب این بده و اینجوری خواننده رو شما تولید نمیکنی و این راز خواننده شدن نیست.
انزو حکمت:
بذار یک سوالی ازت بپرسم;در زمینه راز خواننده شدن،ما میدونیم که الان خیلی از افراد با هدفهای متفاوت شروع به خوندن میکنند.اگر یه نفر به عنوان هنرجو پیش نوید بیاد و بگه که من الان صفرم و میخوام شروع به خوندن کنم و تو برام هدف گذاری کن گذاری کن که به یک خواننده واقعی تبدیل شوم.تو چی بهش میگی؟
نوید نیک:
خب برای جواب دادن به این سوال،سن اون فرد هم مهمه ولی اگر ما تصورکنیم که نه خیلی نوجوانه و نه سن زیادی داره ، پاسخی که به این فرد میدم اینه که ببین شما میخوای خواننده بشی؟قبول.من صداسازی رو با شما شروع میکنم و باهات میام جلو و در این مسیری که میریم جلو، آواز رو یواش یواش بهش اضافه میکنم و به یه حد مناسبی که رسیدی ، تئوری موسیقی و سولفیژ رو بهش اضافه میکنم.سولفیژی که برای آوازت کاربردی باشه. (برای درک بهتر،ویدیوی آموزشی آن را ببینید)
در کنار تمام اینها،شما باید دو تا کار انجام بدی:هم بایستی سازها و توان صوتی آن ها رو بشناسی و هم باید یکم از تاریخ موسیقی بدونی و هم اینکه در کنار همه اینا که میدونیم باید بتوانی در حد عمومی،پیانو بنوازی. مثل یه دانشجویی که میخواد دو واحد پیانو عمومی تو دانشگاه پاس کنه.
باید بفهمه فرق اینا چیه(الان من یک خواننده دارم که میگه من کلاس صداسازی رفتم ولی اگه من بهش بگم “برو از این کوک بیا این کوک بخون” میگه کوک چیه و خب من الان سرمو توی کدوم دیوار بکوبم؟)
یکی دیگر از راز خواننده شدن اینه که حتماً یک ساز رو یاد بگیر و فقط به آواز نچسب.ساز بزن و وقتی ساز میزنی، میتونی آوازت رو خلق کنی و اینها تازه باعث میشه تو به یک خواننده استاندارد درست حسابی تبدیل بشی.
انزو حکمت:
الان به نظرم یه برنامه ای رو در رابطه با راز خواننده شدن مشخص کردی که خیلی خوب بود و در انتهای اون هم صبر میاد.
نوید نیک:
قطعا.این صبری که گفتی چقدر مهم و خوب هست.اصلاً فکر نکنید که راز خواننده شدن اینه که این راه ، سه ماه اول نتیجه بده و برای هیچکسی نمیشه عدد و رقم مشخص کرد ولی این کار، کاریه که چندسال طول میکشه.میدونی چقدر به من میگفتن که چرا کار ضبط نمیکنی؟
من اولین موزیک خودمو در زمستان سال 1394 ضبط کردم(اونم تازه موزیک خودم نبوده به دعوت یکی از دوستان رفتم و یه کاری رو براش خوندم که بعد از اون مسیر عوض شد و با همین آقای شادفر عزیزم و شما آشنا شدیم و یه خورده مسیرمون متفاوت شد)یعنی اگر بگم من اولین موزیکم رو سال ۹۴ ۹۵ دادم بیرون ، دروغ نگفتم.
در حالی که خیلی قبلترش میخوندم خیلی قبلترش میخوندم اجراهامو از چندین سال قبل شروع کرده بودم.واقعا دلیل نداره برای رفتن به استودیو بدوییم ولی یاد بگیر. الان پیش تو کلی آدم توی استودیو اومده که یه بار،دوبار،سه بار کار ضبط کرده و بعد اون واینستاده.(چون خواننده نیست و اگه خواننده باشه دقیقا برعکس این اتفاق میوفته)
راز خواننده شدن و نکات مربوط به آن
انزو حکمت:
شما توی پادکست قبلی که داشتیم در مورد تفاوت سولفیژ و صداسازی و آواز صحبت میکردیم ، یه صحبت خیلی خوبی در رابطه با هدف انجام دادی. راز خواننده شدن اینه که وقتی کسی سراغ آواز و خوانندگی میاد ،باید از روز اول هدف خودشو مشخص کنه(که چرا من اومدم اینجا)و این نکته در راز خواننده شدن مهم است.
در تاکید حرفت نسبت به اینکه خیلیا میان استودیو و کار میخونن ، اینو برای کسایی که صدای ما رو میشنوند و تجربه کمتری دارند میتونم به جرات بگم من خیلیا رو میشناسم(همین الان که دارم صحبت میکنم حداقل ۲۰ نفر میتونم اسم ببرم به جز اونایی که تو ذهنم نیستن)
که اومدن و حتی چهار یا پنج تا ترک هم انجام دادن و واقعاً هم هزینه کردند(هزینه نوازندگی، آهنگسازی،تنظیم و غیره)ولی الان میبینی هیچی ندارن. حتی دلی هم برای خودش نمیخونه چون هدف گذاری درست نیست.
به قول تو “اون سودای شهرت” باعث میشه که طرف تو دل خوانندگی بیاد و توقوع اینو داشته باشه که بعد از 6 ماه کلاس رفتن، به استودیو برود و بعد وقتی چندتا کار رومیخونه و وقتی میبینه بازخوردی نداره و متوجه میشه که مسیری رو اومده که حالا حالاها باید ادامه بده و با خودش میگه که خب نمیرم دیگه.
نوید نیک:
بحث اینجاست که در راز خواننده شدن ، “تجربه” همیشه مسیر تلخیه و ما باید حرف کسانی رو که تجربه دارند و این مسیرو رفتند، گوش بدیم.اگرهمه چیز قرار بود به شهرت برسه و با شهرت تموم بشه که چرا من کاری کنم اصلا؟ ولی همیشه مسئله، مسئله ی شهرت نیست.
مسئله اینه که این علمی رو که براش تلاش کردی و زحمت کشیدی، توی مسیر درست راز خواننده شدن هم هدایت میشه یا نه؟ حالا درسته که جامعه میگه “همه چیز پوله و کی قدر این چیزا رو میدونه” اما شما باید خودت هم به خودت یه ذره احترام بگذاری.
در ادامه ی بحث راز خواننده شدن باید بگم که بهتره حداقل یه اسمی از خودت باقی بزاری. فرض کن که شما یه ایده خیلی خیلی بینظیر کاری داری و یک آدمی رو پیدا کردی که اسپانسره و میتونه پول زیادی رو روی ایده ی شما سرمایهگذاری کنه و اگه بری بگی “من یه ایده دارم،میترکونه و مک دونالدیه واسه خودش” و اون شخص کافیه یک سوال از تو بپرسه و بگه “بیزینس پلنت چیه؟” و همین که تو بگی من چون پول نداشتم پلنی ندارم ، دیگه فایده ای نداره.
تمام بیزنس های بزرگ(مثل اسنپ و تبسی)بیزنس پلن دارند ولی متاسفانه ما فکر میکنیم حتماً باید یه کسب و کار بزرگی باشه در حالی که شما اگه برای زندگی خودتم بیزینس پلن نداشته باشی،همش توی چرخه ی تکرار هستی. در موضوع راز خواننده شدن ، بهتره اگر میخوای هزینه ای کنی، سرچ کنی که ضبط یک ترک چقدر هزینه داره و من چرا باید اینقدر هزینه کنم؟کجا باید هزینه کنم؟
خیلی از ویدیوهایی که من توی پیجم میزارم راجع به همینه که باید توی استودیو چیکار کنی؟روالش چیه؟ کار چیه؟راز خواننده شدن؟ طرف هنوز روال رو نمیدونه و میگه “من خواننده ام، زودتر این موزیک ما رو بده بیرون” خب میگم کی بیرون منتظرته؟ این سوالا رو باید از خودمون بپرسیم(اینا رو نمیگم که بخوام کسی رو بترسونیم)
انزو حکمت:
نه این خیلی این موضوع درستیه و توی همچین شرایط اقتصادی که الان جامعه ایران داره،وقتی تو میای مثلاً یه هزینهای میکنی برای یه دونه ترک (توی خونواده یا پدر و مادر یا پارتنرت ، یا دوستات) یه نفر پیدا میشه که بهت بگه چقدر برای این ترک هزینه کردی و مثلاً بگی ۲۰ میلیون(من از 300 میلیون و 60 میلیون حرف نمیزنم) و دیگه الان واقعا فکر نمیکنم کمتر از این بشه(در سال 1403) و نباید یه حالتی باشه که سه سال بعد ،
همین دوست یا پارتنر یا پدر مادرت برگرده به تو بگه “خب تو این ۲۰ میلیون میذاشتی مثلا موتور سیکلت میخریدی که خب کاربردش برای تو بیشتر بود” دقیقا حرف من و تو این نیست که نکن ، نخون ، اتفاقا میگیم برو یادش بگیر(حتی اگر به قول تو دلی هم میخوای بخونی، دلی درست بخون)
نوید نیک:
من یه جمله طلایی دیگه از راز خواننده شدن اضافه کنم; الان من اصلا شنونده موزیک رپ نیستم ولی همیشه میگم رپ هم که میخوای بخونی ، لطفاً درست بخون. اگر خوانندگان رپ ما (که اصلا ما خواننده رپ نداریم و خیلیا ممکنه جبهه بگیرن ولی اشکال نداره ، حقیقت تلخه) مفهوم واقعی رپ رو شناخته بودند ، هر ترانهای روش سوار نمیکردند(هر کلامی،هر تکستی روش سوار نمیکردند).
برو تاریخ رپ رو بخون و ببین تاریخش چی بوده.یه چیز اخلاقی و اجتماعی و اعتراضی رو تبدیل کردیم به یه چیز معذرت میخوام مزخرف و تحویل ملت میدیم که سردرد خالصه ولی اگر توی همون موضوع اعتراضی برده بشه من خودم پایه اشم و اصلا بیا با من بخون ولی خب موضوع رو سر جای خودش بنشونیم.
وقتی میگیم موسیقی سرجای خودش نیست یعنی اینکه نه موزیک پاپ ما سر جای خودشه ، نه موزیک رپ ما سر جاشه و اصلا نداریم که بخواد سرجاش باشه و علت اصلی آن نه دولت و نه حکومت و نه سیاست و اقتصاد و فرهنگ و تاریخ است و علت همه اینا خودمونیم که یک سوال راجب کاری که میخواهیم انجام دهیم ، نمیپرسیم.من همیشه میگم معذرت میخوام با شورتم میخوای بیای تو خیابون بیا ولی برای این کارت، دلیل داشته باش چون اگه نداشته باشی ، یقه اتو میگیرن.
هدف من اینه یه ذره آگاهی بدیم و از فکرمون استفاده کنیم و بهتره در رابطه با راز خواننده شدن، وقتی هرکاری رو انجام میدیم، آگاهانه انجامش بدیم.نه اینکه چون اون یکی اینکارو کرد ، منم انجام بدم.بعدش هم میگه من سبکم اینه!!اصلا شما بذار برسی بعد اینو بگو.سبک خیلی کلمه بزرگیه، همینجوری استفاده نکنید.موسیقی یک کار تخصصی است(برای عموم جامعه) .
انزو حکمت:
من میتونم یه قولی ازت بگیرم؟میخوام این قول رو ازت بگیرم که در پادکست بعدی ، در رابطه با شرایط استودیو برامون صحبت کنی که منی که الان میخوام برم استودیو و یه کار بخونم ، اینو بدونم که از اولش ،روز قبلش تا بعدش یا درحین و بعد از ضبط چه جوری باید رفتار کنم و چه کاری باید انجام بدم؟ راز خواننده شدن چیست؟ و در رابطه با سبک شناسی در موسیقی هم صحبت کنیم.
نوید نیک:
خیلی خوبه و چرا که نه;در یه حد خیلی کوتاه و عمومی که حوصله سربر هم نباشه. چون بالاخره نمیخوام طولانی بشه نمیخوام سختش بکنیم ولی چشم حتما
انزو حکمت:
مرسی که امشبم وقت گذاشتی و صحبت کردیم و از موردهایی در رابطه با راز خواننده شدن گفتیم که شنوندهها بتونن استفاده ببرن و اگر نظری داشتن در رابطه با صحبتهامون حتماً برامون بنویسن و اینکه اگر حرف پایانی دارید در خدمتم
نوید نیک:
حتماً;فقط خواهش میکنم (چون به هر حال ما آنچه که ضبط میکنیم کاملاً بداهه است) اینو باید همه بدونن که ما از قبل ننشستیم فکر کنیم بلکه همه دغدغه های خودمون رو میگیم و اگر چیزی میگیم ، از دغدغه خاطرهامونه و به خاطر اینکه دغدغه فرهنگی داریم و قرار نیست شما بابت این پادکست پول بدید .بنابراین جبهه نگیریم ،
نسبت به آن چیزی که میشنویم بلکه کمی فکر کنیم و اون چیزایی که درسته و قبول داریم رو برداریم و اون چیزی که قبول نداریم رو بگو “من اینا رو دوست ندارم و اینو قبول ندارم و این بخششو نمیخوام گوش کنم” اشکالی نداره اما جبهه نگیریم.
هر زمان یاد گرفتیم که بتونیم به این نکته در راز خواننده شدن توجه کنیم که به تمام نظرات و عقاید احترام بگذاریم ، اون موقع موفق میشیم.احترام این نیست که اگر کسی کار غلطی کرد بگیم که “حالا من احترام باید بزارم دیگه” . احترام زمانی است که من بدونم ، بفهمم و حالا بر اساس فهمیدنم بپذیرم و نه بر اساس ندانستنم .
انزو حکمت:
خیلی ممنون از اینکه ما رو در موضوع “راز خواننده شدن” همراهی کردین و تا پادکست بعدی خدانگهدار