آنچه در این مقاله میخوانیم: ضبط وکال
ضبط وکال
سلام به ویدیو آموزشی جلسه پنجم از سری آموزش های کیوبیس خیلی خوش اومدین . توی این جلسه و جلسه آینده یاد میگیرید که چطور ضبط وکال رو انجام بدین . اما قبل از اینکه بخواییم تخصصی در رابطه با ضبط وکال صحبت کنیم باید بتونیم یک ترک Audio بسازیم .
همون طور که میدونید یکی از چالشی ترین ضبط های ممکن همیشه ضبط وکال هست . اما توی این جلسه نمیخواییم در رابطه با نکات ریز صحبت کنیم . میخواییم ببینیم که چطور میتونیم اصلا یه ضبط وکال استاندارد داشته باشیم و در این جلسه به ساخت Audio Track میپردازیم.
پس بدون اتلاف وقت بریم سراق این جلسه . قبل از هر چیز امیدوارم جلسه های قبل رو دیده باشید و زمان لاازم و کافی رو برای یادگیری جلاسات توی زمان خلوت خودتون گذاشته باشید . اول این جلسه ویدیویی رو بررسی میکنیم و بعد از اون در رابطه با یه سری از نکات ریز که رعایت کردنشون بهتون کمک میکنه تا بتونید ضبط بهتری داشته باشید هم صحبت میکنیم . اگه این جلسه رو قبلا دیدید میتونید از لیست این مقاله روی “نکات کلیدی موقع ضبط ” کلیک کنید تا مستقیم به این قسمت هدایت بشید .
چطور میتونیم Audio Track بسازیم ؟
1- ساخت Audio Track برای ضبط وکال
برای این کار کافیه از این قسمت سمت چپ طبق عکس زیر
راست کلیک کنید و گزینه Add Audio Track رو بزنید و توی صفحه جدیدی که باز میشه ، گزینه Audio Inputs رو نمیخواد دست بزنید. اگه شما اون تنظیمات کارت صداتون در کیوبیس رو همونطوری که توی درس های قبلی بهتون گفتم درست انجام داده باشید ، این قسمت به طور پیش فرض خودش درسته یعنی اصلاً لازم نیست اینو تغییر بدین .
از این قسمت Configuration میتونید مشخص کنید که ترکتون Mono باشه یا Stereo باشه یا … خب برسیم به اینکه شما کی باید ترک Mono بسازید کی باید ترک Stereo بسازید .اگر به هر ترتیب شما میخوایین از یه دونه میکروفون استفاده کنید ، مثلاً گوینده هستین یه دونه میکروفون دارین میخواین صدای خودتون رو رکورد کنید یا مثلاً نوازنده هستید یه دونه میکروفون دارین میخوایید مثلاً میکروفون رو بذارین جلو گیتارتون و صدای گیتارتون رو رکورد کنید .
یا در هر شرایطی که شما از یه دونه میکروفون میخوایین استفاده کنید ، همیشه این Configuration رو باید بذارید روی Mono . حالا چه موقعی من از ترک Stereo استفاده کنم؟ اگه من خوام در حین ضبطم از دو تا میکروفون همزمان صدا بگیرم میتونم ترک Stereo بسازم. اگه میخوام مثلا از سازهای دیجیتال مثل کیبورد ، مثل سینتی سایزر صدا ضبط کنم ، اینجا باز دوباره Configuration رو میزارم روی Stereo.
از قسمت Name میتونم اسمشو مشخص کنم و از قسمت Count میتونم تعداد ترک هایی که لازم دارم رو وارد کنم و در نهایت گزینه Add Track رو بزنیم . خوب بعد از این میبینیم که به همین سادگی تونستیم ترک صوتیمون رو برای ضبط وکال بسازیم .
2- پاک کردن ترک های اضافی
برای پاک کردن ترکهای اضافی و در واقع ترکهایی که نمیخوایم ودیگه لازمشون نداریم تنها کاری که لازم هست انجام بدیم اینه که اون ترک رو انتخاب میکنیم و روی کیبورد Shift+Delete رو میزنیم. اگه تعداد ترک هایی که میخواییم به طور همزمان پاک کنیم بیشتر بود خیلی راحت میتونیم یه دونه رو انتخاب کنیم و بع از اون کلید Ctrl رو روی کیبورد میگیریم، یه دونه دیگه هم انتخاب میکنیم (هر چند تایی که میخوایم ) و بعد Shift+Delete رو میزنیم.
چرا باید ترک های اضافه رو از پروژمون پاک کنیم ؟
**اهمیت پاک کردن ترک های اضافه در ضبط وکال در کیوبیس**
در دنیای ضبط و میکس صوتی، یکی از موارد حیاتی برای بهبود کیفیت نهایی محصول، پاک کردن ترک های اضافه هست. این عمل باعث سادهتر شدن فرآیند میکس و مسترینگ، بهبود قابلیت اجرا و کارایی سیستم، و بهبود کیفیت صوتی میشه. در اینجا به بررسی اهمیت پاک کردن تراکهای اضافه در نرمافزار کیوبیس میپردازیم.
- **کاهش بار محاسباتی در پروژه** در زمان کار روی یک پروژه پیش میاد که ترک های متفاوتی رو داشته باشیم و ترک های مختلف رو بسازیم حتی برای ضبط وکال . بعد از نهایی شدن یک ترک ، پاک کردن ترک های اضافه باعث کاهش بار محاسباتی سیستم میشه. این امر منجر به افزایش کارایی نرمافزار و پیشگیری از احتمال افت سرعت و عملکرد میشه .
- **بهبود قابلیت اجرا:** با کاهش تعداد ترک ها ، قابلیت اجرای پروژه در سیستم بهبود پیدا میکنه. این امر به عنوان یک عامل کلیدی در ضبط و اجرای آهنگها اهمیت داره و موجب میشه که پروژه به صورت پیوسته و بدون هنگی و ارور اجرا بشه.
- **سادهتر شدن فرآیند میکس و مسترینگ:** تراکهای اضافه ممکنه باعث پیچیده شدن فرآیند میکس و مسترینگ بشه. با حذف اونها ، فرآیند میکس سادهتر و کارا تر میشه و امکان ایجاد ترک های متعدد و ساختارهای پیچیده رو فراهم میکنه.
**محدودیتها:**
- **از دست دادن اطلاعات:** حذف تراکهای اضافه ممکن است منجر به از دست رفتن اطلاعات مهم بشه . گاهی چیش میاد که در حین کار کردن به علت خستگی گاها صدا بردار لاین های اصلی رو هم همزمان با ترک های اضافی پاک کنه . برای جلوگیری از این مشکل، میتونید قبل از پاک کردن تراکها از اونها پشتیبان یا بک آپ بگیرید.
پاک کردن ترک های اضافه در نرمافزار کیوبیس امری ضروری و حیاتی هست که باعث بهبود کیفیت نهایی محصول، افزایش کارایی سیستم، و سادهتر شدن فرآیند میکس و مسترینگ میشه. با انجام این عمل با دقت و با استفاده از ابزارهای مناسب، میتونید به نتایج بهتری دست پیدا کنید.
به همین سادگی میتونیم هر تعداد ترکی که دوست داریم رو پاک کینم .
خوب حالا بعد از رکورد از کجا بفهمیم ضبطی که انجام دادیم ضبط خوب و استانداردی بوده ؟
3- نشانه های ضبط استاندارد در ضبط وکال
اگه بخواییم بدونیم ضبط وکال که انجام دادیم استاندارد بوده یا نه باید خیلی از شاخصه هارو بررسی کنیم . اما در پله اول اگه بخواییم لاین ضبط شدمون رو از لحاظ چشمی بررسی کنیم باید ببینیم که ارتفاع لاین Wav ضبط شدمون چقدر هست . خب حالا تصور کنید که این لاینی که اینجا من قرار دادم مثل شکل زیر باشه
توی این تصویر میبینیم که خیلی موج های Wav به بالا و پایین ترک ضبط شده نزدیک هستن . توی همچین شرایطی ما هِد روم کمی داریم یا حتی در بعضی از جاها صدامون Distort یا اصطلاحا سوخته شده و نمیتونیم ازش استفاده کنیم . صداهای سوخته حتی در خیلی مواقع جنس صداشون هم تغییر میکنه . گاهی صدای خِرِخِر و صداهای اضافی رو میتونید در صداهای دیستورت شده بشنوید .
و اگه صدا مثل شکل زیر خیلی کم ضبط شده باشه
باز هم صدای ایده آلی نخواهد بود . زیادی کم بودن صدا موقع ضبط باعث میشه که ما مجبور باشیم بعدا توی میکس صدارو تقویت کنیم . و تقویت بیش از حد صدا توی میکس باعث افزایش زمینه میشه و نمیتونه توی ضبط خوب باشه.
صدای ایده آل صدایی هست که یه چیزی بین این دو تا عکس که بهتون نشون دادیم باشه . البته همونطور که بهتون گفتم تکرار میکنم که عوامل موثر در یک ضبط خوب بیشمار هستند از سختافزار، نوع میکروفون ، کارت صدا و غیره گرفته تا نوع کات زدن و ادیت کردن و غیره .
خب این درس امروز ما توی این جلسه بود امیدوارم که به خوبی ویدیو رو ببینید یا متن این مقاله رو بخونید و مشکلی برای اجرای اونها نداشته باشید. باز هم مثل همیشه تاکید میکنم برای هر جلسه که یاد میگیرید باید زمان کافی صرف کنید تا نکاتی که آموزش دیدید ملکه ذهن شما بشه و بتونید مواقعی که بهشون احتیاج دارید بدون فکر کردن به آموزشها به صورت ناخودآگاه بتونید کارهایی که میخواید انجام بدید.
4- رعایت نکات مهم در هنگام ضبط وکال
حتما توی یه مقاله جداگانه درباره نکات مهم در هنگام ضبط صحبت خواهیم کرد اما اینجا دوست دارم یه کوچولو در مورد نکات مهمی که توی ضبط بایاد رعایت کنیم رو براتون نام ببرم و کمی در موردشون توضیح بدم .
البته اینم بگم که نکات مهم برای داشتن یه ضبط خوب تنها به نکات مهم هنگام ضبط ختم نمیشه . شما برای داشتن یه ضبط استاندارد باید نکات مهمی رو قبل از ضبط رعایت کنید که یه سری از اونها رو در پادکست “عوامل موثر در ضبط استودیو” رو براتون دقیق گفتم و واقعا اون هم مقاله و پادکست خوبیه و توسیه میکنم که حتما بخونید و گوشش بدین .
نکات مهم در ضبط به چند دسته تقسیم میشه ؟
در ضبط استودیویی، میتوان نکات مهم رو به چند دسته مهم تقسیم کرد:
- تاثیر تجهیزات استودیو در ضبط وکال : این دسته شامل انتخاب تجهیزات صوتی، میکروفنها، میکسر، کارت صدا ، هدفونها، و نرمافزارهای ضبط و میکس صوتی هستن.
و میتونم به جرات بگم برا همینه که استودیو ها با قیمت های مختلف توی شهر های بزرگ وجود دارن . گاهی دوستان فک میکنن همین که یه کارت صدا و میکروفون با قیمت پایین تهیه کنن میتونن استودیو داشته باشن . واقعا اینطور نیست و عواملی که باعث میشه یه استودیو شکل بگیره خیلی عوامل متعددی هست . حتی باید بهتون بگم خرید تجهیزات هم به تنهایی مهم نیستن و باعث نمیشن که بتونید یه استودیو حرفه ای رو راه اندازی کنید .
هرچند شما گاها تجهیزات گرون قیمتی خریداری کرده باشید ولی باز هم چیزی که مهمتر از تجهیزات گرون قیمت هست ، دانش چطور استفاده کردن از اونهاست .
و بعد از اون محیط آکوستیک استودیو هست که واقعا مهمه . متاسفانه خیلی ها فک میکنن اگه بیان وارد اتاق ضبط بشن ، دست بزنن و برگشت صدایی نشنون این بدین معنیه که اون محیط درسته و آکوستیک خوبی داره . در حالی که اصلا اینطور نیست . برگشت نداشتن یا بهتره بگم به اندازه داشتن برگشت صدا در محیط ضبط تنها یکی از عوامل ضروری در آکوستیک استودیو هست .
خیلی از دوستان میبینم که میان و ابر میزنن به در و دیوار و میگن اوکی ما اتاقمون رو آکوستیک کردیم . باید بگم واقعا اینطور نیست . میخوام خیلی تخصصی در این مورد باهاتون صحبت کنم در این مقاله پس ازش میگذرم ولی اینو در نظر اشته باشید و بدونید که توی چه استودیویی میخوایید ضبط وکال یا هر نوع ضبط رو انجام بدین .
و البته حتما توسیه میکنم نمونه کارهای از قبل تولید شده اون مهمندس صدا رو بشنوید .
- تاثیر محیط و فضا در ضبط وکال : این شامل انتخاب محیط مناسب برای ضبط، کنترل صدا، اصلاحات صوتی در فضا و کنترل نویزهای محیطی میشه. در رابطه با محیط و شرایط آکوستیکی ضبط در استودیو در بالا اشارههایی کردم و به زودی در مقالههای دیگهای مفصلاً با اون صحبت خواهم کرد
- تاثیر تکنیکهای ضبط در ضبط استودیو : شامل تکنیکهای مربوط به آهنگسازی صوتی، تنظیمات میکس و مسترینگ، تنظیمات EQ، کمپرسور و افکتهای صوتی و …. هست .
شاید نکاتی که نام بردم نکاتی بسیار تخصصی و پیچیده باشه که خواننده نتونه اونها رو تشخیص بده بنابراین توصیه میکنم قبل از اینکه وارد استودیویی بشید و پروژهتون رو به دست مهندس صدایی بسپارید حتماً نمونه کارهایی که از مهندس صدا تولید کرده و منتشر شده رو بشنوید و اونها رو با آثار روز دنیا مقایسه کنید تا مطمئن بشید انتخاب درستی داشتید.
البته گاهاً سلیقه شنیداری مهندس صدا با شما متفاوت هست و البته این تفاوت به نشانه غیر استاندارد بودن آثار اون مهندس صدا نیست پس بنظرم بهترین کار همون مقایسه اثری که شما میخوایید انجام بدین توی ژانر مورد نظر شما هست . به عنوان مثالشما نمیتونید نمونه آثار مهندس صدایی که تخصصاً در ژانر راک یا رپ کار میکنه رو با کسی که تخصص در ضبط و میکس پاپ داره مقایسه کنید .
- تاثیر مهارتهای عملی در ضبط وکال: این شامل مهارتهای فنی مربوط به تنظیم و کنترل تجهیزات، مهارت در ضبط صدا، اجرا و خوانندگی بهینه و توانایی مدیریت زمان و پیشرفت کار هست.
- تاثیر مدیریت پروژه در ضبط وکال : این شامل برنامهریزی مناسب برای ضبط، مدیریت منابع، انتخاب و تدوین مواد ضبط شده و ارزیابی عملکرد در طول پروژه میشه.