05 . آموزش ریتم اسپانیش

درباره پخش ویدیو اموزش ریتم اسپانیش

آموزش بونگاس جلسه پنجم - ( اموزش ریتم اسپانیش )

نکته مهم 1 : برای درک و استفاده بهتر از (جلسه پنجم – ( اموزش ریتم اسپانیش ) حتما ویدیو این جلسه رو تماشا کنید و تنها به خواندن این مقاله بسنده نکنید. همچنین ویدیو شامل تمرین های تصویری میباشد که الزاما باید آن را تماشا کنید . 

نکته مهم 2 : بعد از دیدن این جلسه آموزشی (جلسه پنجم بونگاس ) به جلسه ششم از آموزش ساز بونگاس بروید.

سلام و درود بر شما دوستان عزیزم، همراهان همیشگی آموزش‌های رایگان ساز بونگاس، آرمین ضرابی هستم، نوازنده و مدرس ساز درامز، سازهای پرکاشن و ساز کالیمبا، با پنجمین جلسه از آموزش های ساز بونگاس در خدمت شما هستم.

 خب، دوستان جلسات قبل، فواصل زمانی یا کشش زمانی نت‌ها رو یاد گرفتیم. ارزش زمانی نت ها رو یاد گرفتیم و به معرفی اجمالی از ساز بونگاس پرداختیم. 

( اموزش ریتم اسپانیش )

این جلسه قرار است یک ریتم بسیار جذاب و البته کاربردی را به شما عزیزان آموزش دهم که این ریتم بسیار کمکتان می کنه. از پس خیلی از آهنگ‌ها بربیاید و نوازندگی خیلی خیلی زیبایی داشته باشید.

قبل از اینکه بخواهم آموزش بدم، یک قسمتی از ریتم را براتون اجرا می کنم که متوجه بشید در نهایت قرار است این ریتم را که یاد می‌گیرید چه صدایی بدهد. 

البته ساز را بعداً روی پایه می‌گذارم و آموزش و کامل برای شما توضیح می دهم.- خب اسم ریتم ما است، ریتم اسپانیش یا  سامبا. البته پترن‌های اولیه و ساده این ریتم است؛ اما خیلی پرکاربرد بوده است. اموزش ریتم اسپانیش را می‌آموزیم و شروع می کنیم.

برای شنیدن و مشاهدۀ اموزش ریتم اسپانیش، زمان 1:21 دقیقه ویدئو را ملاحظه کنید.

( اموزش ریتم اسپانیش )

با همچین ریتمی طرفیم، جذاب نیست! نت این ریتم را برای شما می‌نویسم و در انتهای ویدئوی آموزش ریتم اسپانیش قرار می دم. حتماً حتماً نت رو دانلود کنید. اسکرین شات بگیرید. ببینید و طبق نت تمرین کنید.- خب بریم ادامهٔ آموزش ریتم اسپانیش را ببینیم. 

کار ما از این جلسه تفاوت‌های ریزی با جلسات قبل خواهد داشت. تفاوت اصلی مان چیست؟اضافه شدن ضربات قوی و ضربات ضعیف که توی موسیقی اصطلاحاً به ضربات قوی فورته می گن، به ضربات ضعیف پیانو می گن.

خب. بریم بیشتر از این منتظرتون نمی ذارم می‌دونم که خیلی انتظار می‌کشید و دوست دارید اموزش ریتم اسپانیش رو به‌ زودی اجرا کنید.

( اموزش ریتم اسپانیش )

 خب، بریم روی دست من ببینید توضیحات رو کامل بشنوید و طبق اون ایشالا با هم دیگه پیش می‌ریم .

خب، دوستان عزیزم، همان طوری که به شما گفتم، اسم ریتم ما ریتم اسپانیش یا سامبا هست. البته توی دنیا بیشتر، این ریتم را، به اسم سامبا می‌شناسند.

از پترن‌ها یا الگوهای اولیۀ سامبا هست که کار می‌کنیم. دوستان ما توی نت‌نویسی این ساز، به صورت ساده، یک سری مفاهیم را به شما عزیزان می گیم و در ادامه باید با همین روش دنبال کنید.

( اموزش ریتم اسپانیش )

درحقیقت طبل بزرگ تر، بانگو را با باس، b کوچک انگلیسی نشون می دیم. یعنی b کوچک، مخفف کلمۀ باس یا base است که حجم صدای بیشتر هست. صدای بم هست و صدای بزرگ را باس می گن. خب، پس باس رو با  bنشون می دیم.

 حالا هشت و هفت را روی بینگو نشون می‌دهیم، هشت انگلیسی نشان دهندۀ ضرب با دست راست و کناره‌ی بینگو هست. هفت انگلیسی، عدد هفت انگلیسی ضرب با دست چپ  روی کنارۀ بینگوست.

برای یادگیری نحوۀ صحیح اموزش ریتم اسپانیش «باس، هشت، هفت»، زمان ۳:۴۰ دقیقه ویدئو را نگاه کنید.

 پس ضرب روی بانگو با دست راست باس شد. ضمناً ضربات باس قوی و فورته هستند.

( اموزش ریتم اسپانیش )

ضرب با دست راست روی کنارۀ راست بینگو هشت شد و ضرب با دست چپ روی کنارۀ چپ بینگو هفت شد.

حالا اموزش ریتم اسپانیش ما تشکیل شده است از «باس، هفت، هشت، هفت،»  توی چهار ضرب اول باید ضرب چهارم را قوی بزنید، یعنی «یک، دو، سه، چهار/ قوی» یا «باس، هفت، هشت، هفت/ قوی»

 توی چهار ضرب دوم، ضرب سوم یعنی «یک، ‌دو، سه/قوی، چهار» یا «باس، هفت، هشت/قوی، هفت»

 خب، حالا شاید برای شما سؤال پیش بیاد. تکلیف بقیۀ ضربات چی میشه؟ بقیه ضرب‌ها باید پیانو باشند یا اصطلاحاً آروم باشند. در صحبت‌های قبلی گفتم: «ضرب پیانو یعنی ضرب ملایم،ضعیف.»

( اموزش ریتم اسپانیش )

پس ضربات باس را همیشه قوی بزنید. چون خودش قوی است، فورته است و ضرباتی را که توی نت نشون دادم قوی زده شود، روی بینگو قوی بزنید. منتها بقیۀ ضربه‌ها، بقیۀ هفت و هشت‌تایی که هیچ علامتی ندارند، ضعیف بزنید.

 فقط در این حد (ارجاع به زمان ۴:۳۷ دقیقه ویدئو) در حد تماس خیلی قوی نزنید. خب ریتم ماچی می شه؟ پیشنهاد می دهم برای درک صحیح این ریتم، زمان ۴:۴۵ دقیقه ویدئو را نگاه کنید.

در تمرین اموزش ریتم اسپانیش در چهار ضرب اول «یک، دو، سه، چهار/قوی» چهار ضرب دوم «یک، دو، سه/قوی، چهار»پس توی چهار ضرب اول «باس/قوی، هفت، هشت، هفت/قوی» چهار ضرب دوم «باس/قوی، هفت، هشت/قوی، هفت»

خب دوستان می خوام من یک ریتم رو روشن کنم. در حقیقت پلی کنم به همراه یک ریتم بزنم که کاربرد این ریتم سامبا رو بهتر درک کنیم. با یک همچین ریتمی توی فضای background یا اصطلاحاً backing track مواجهیم. برای لذت بردن از اجرای این ریتم، زمان 5:45 دقیقه ویدئو را نگاه کنید.

امیدوارم که این جلسۀ آموزش ریتم اسپانیش برای شما مفید بوده باشه. به عنوان توضیح نهایی، مجدداً یک بار دیگر این اتود را برایتان توضیح می دم ببینید. شما عزیزان، لایق و سزاوار این هستید که من واقعاً وقت بذارم و شما کامل یاد بگیرید، نه اینکه چیزی اجرا کنم، گذرا بروم.

برای همین مجدداً تأکید می‌کنم چهار ضرب می‌زنید که روی ضربۀ اولتان باس دارید. ضربه ‌های بعدی یعنی ضرب هشت و هفت روی بینگو است. پیشنهاد می دهم برای مرور آموزش ریتم اسپانیش، زمان 5:55 دقیقه ویدئو را نگاه کنید.

( اموزش ریتم اسپانیش )

چهار ضرب اول می‌زنید که ضرب اول تون ضرب باس یا قوی روی بانگو می‌زنید، ضربات بعدی یعنی دوم و سوم و چهارم روی بینگو است. ضربات دوم و سوم یا ضعیف و ضرب چهارم یا هفت قوی می‌زنید.

چهار ضرب بعدی، ضرب اول باس که دوباره قوی روی بانگواست. ضربات بعدی یعنی دوم و سوم و چهارم، روی بینگو است.  ضرب سوم یا هشت و قوی می‌زنیم.

برای مرور آموزش ریتم اسپانیش، زمان ۷:۲۲ دقیقهٔ ویدئو را نگاه کنید.

این هشت تا ضرب و که به هم وصل کنیم، می‌توانید برای لذت بردن از اجرای ریتم زیبای اسپانیش، زمان 7:32 دقیقه ویدئو نگاه کنید.

خب، دوستان عزیزم این نکته را هم برایتان اضافه کنم، اگر می‌خواهید با مترونوم تمرین کنید، ریتم اسپانیش یا ریتم سامبا جز ریتم‌های (4/2) هست؛ یعنی درحقیقت (4/2) ازلحاظ کسر میزان نوشته می‌شود به صورت 4/ 2و به این صورت است که ما درحقیقت مخرج این کسر‌ها یک سری کدهای قراردادی توی موسیقی هستند. و تعاریف خاص خودشان را دارند.

 اگر بخواهم براتون توضیح بدم، شاید کمی از لحاظ تئوری براتون پیچیده بشه و درکش سخت بشه. اما اگر صورت کسر را در نظر بگیرید، به عنوان ریتم‌های(4/2) یا ریتم‌های دو ضربی به این شکل که یعنی مترونوم شما باید درحقیقت دوضرب بزنه، صورت کسر را در نظر بگیرید.

به این شکل، یک، دو، یک، دو، یک که مثلاً می‌توانید ابتدا به‌ ساکن مترونوم را روی سرعت شصت تنظیم بفرمایید. بعد با سرعت شصت تمرین کنید تا انشا الله سرعت دستتان به ‌مرور بالاتر بیاید و به مرز هشتاد تا نود برسد.

یعنی اگر ضرب آهنگ مترونوم بگوید «یک، دو،» این‌جوری تنظیمش کنید و البته بیتش را هم روی دوچهارم بذارید. یعنی از یک‌یکم دیگه، مترونوم را به دو چهارم تبدیل کنید. یک ضرب زیر می زنه. یک ضرب بم می‌زنه.

حتماً برای درک درست مطالب ارائه شده در پایین صفحه، به زمان 9:14 دقیقه ویدئو نگاه کنید.

 در فیلم این هم خواستم برایتان توضیحی بدم از لحاظ کسر میزان (4/2) یا ریتم‌های دو ضربی. ولی اینکه کسی به شما بگوید مثلاً فلان ریتم‌ (4/2) یا دو ضربی است، اشتباه است و این کسر میزان یا میزان نمای ریتم است که شاخص این است که ریتم درحقیقت توی چه ضربات مترونوم و با فاصلۀ زمانی نواخته می‌شود و درحقیقت کشش نت‌ها را تا حدودی توی بحث نت‌نویسی و نت‌خوانی توضیح می دهد.

اما باید اسم ریتم را بلد باشید. چیزی که مهم است، این است که، چه (4/2) هست؟سامبا هست؟ما دو چهارهای مختلف داریم: پاسا دوبل داریم. ریتم دومبا داریم و شما باید اسم ریتم را حتماً بلد باشید که ریتم اسپانیش یا سامباست و جزء ریتم (4/2)  یا دو ضربی است.

( اموزش ریتم اسپانیش )

 – خب، امیدوارم این جلسۀ اموزش ریتم اسپانیش برای شما مفید بوده باشه تا جلسۀ بعد از شما خداحافظی می کنم.

صفحات مرتبط

خرید ترانه و ملودی

آهنگتو خودت بساز

کتاب تئوری موسیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *