02. فرمول هماهنگی دستها در نواختن

درباره پخش ویدیو 02 .بینگو بانگو

آموزش بونگاس جلسه دوم - ( آموزش بینگو بانگو )

نکته مهم 1 : برای درک و استفاده بهتر از (جلسه دوم – آموزش بینگو بانگو ) حتما ویدیو این جلسه رو تماشا کنید و تنها به خواندن این مقاله بسنده نکنید. همچنین ویدیو شامل تمرین های تصویری میباشد که الزاما باید آن را تماشا کنید . 

نکته مهم 2 : بعد از دیدن این جلسه آموزشی (جلسه دوم بونگاس ) به جلسه سوم از آموزش ساز بونگاس بروید.

درود بر شما دوستان عزیزم، با جلسۀ دوم از آموزش‌های ساز بونگاس یا بینگو بانگو در خدمت تون هستم. جلسه قبل یاد گرفتید که درحقیقت حالا تاریخچۀ ساز چیست، اسم اصلی این ساز چیست و به چه شکلی نواخته می شود.

با مجموعه‌ای از مفاهیم اولیۀ ساز بینگو بانگو آشنا شدید. اتود‌های اولیه را فراگرفتید و چهار، تمرین پایه‌ای و اساسی تحت عنوان اتود یا تمرین‌های مقدماتی.

خب در این جلسه فواصل زمانی نت‌ها رو کار می‌کنیم. برای این منظور ما نیاز به یک وسیله‌ای به اسم مترونوم داریم. مترونوم وسیله‌ای هست که به هماهنگی سرعت شما کمک می‌کنه و این وسیله در موسیقی بسیار بسیار وسیله مهمی هست.

اجازه بدید که من از توی پلی استور برایتان درحقیقت مترونومی را که نیاز دارید رو بیارم. ببینید مترونوم که از آن استفاده خواهید کرد.

 پیشنهاد می‌کنم برای یادگیری عملکرد مترونوم به زمان 05: 1 ویدیو نگاه کنید.

در ابتدا وارد The Metronome by Soundbrenner این را دانلود می‌کنید و در قسمت پایین صفحۀ نوشتۀ مترونوم علامت می‌زنید. وارد صفحۀ  تنظیمات مترونوم می‌شوید و تنظیمات را انجام می‌دهیم. این دایره رو می‌گیرید. به ‌سمت راست می‌چرخید تا به سرعت دویست برسد و عدد دویست، میانگین است. حتماً اجبار نمی خواد با دویست بزنید. ما به صورت میانگین، دویست در نظر می‌گیریم.

این مربع اولی رو بذارید روی یک یکم، و در حقیقت دیگه، تنظیماتش کامل است. این صدایی که مترونوم برای شما ایجاد می‌کنه.

خب، فاصلۀ زمانی اولی که قرار است در ساز بینگو بانگو بزنیم، اسمش نت گرد است، یعنی کشش چهارضرب، از هر چهارضرب، باید روی ضربات اول بزنیم.

یعنی مترونوم چی می‌گه؟ ضرب آهنگ‌های یک، دو، سه، چهار، یک، دو، سه، چهار، این نت گرد می شود.ـ حالا شاید شما دوستان بگید سرعت مترونوم بالاست.ولی چرا سرعت ما خیلی کم است، دوستان این الفبای موسیقی است. باید از اینجا شروع کنید که از پایه بتوانید این ساز بینگو بانگو را فرابگیرید و در آینده سرعت‌ها بیشتر خواهد شد.

حالا من البته با یک دست دارم اجرا می‌کنم. سرعت‌ها رو به کمک مترونوم می‌توانیم بالاتر ببریم، برای مشاهدۀ عملکرد مترونوم در نواختن به زمان 38: 2 دقیقه ویدئو نگاه کنید.

خیلی از آهنگ‌هایی که شما عزیزان می‌شنوید و لذت می‌برید چه خواننده، چه نوازنده، چه صدابردار، این آهنگ‌ها با مترونوم ضبط ‌شده. تمام این عزیزان با مترونوم آهنگ را پیش می‌برند و در نهایت دیگه صدای مترونوم روMute می‌کنند یا قطع می‌کنند و شما توی آهنگ نمی‌شنوید.

پس مترونوم‌ها توی موسیقی به کار نظم می‌دهند معادل ضرب آهنگ هستند. خب اتودهایی که باید تو بینگو بانگو اجرا کنید، با مترونوم اتود (۱-۱) و(۲-۲)، یعنی اتود (۱-۲) و اتود (۲-۱) را که تو جلسۀ قبل گفتیم، فعلاً با مترونوم کار نمی‌کنیم تا انشاالله به نت مدنظرش برسیم.

تمرین اتود (1-1)

خب اتود (۱-۱) رو می‌خوایم با سرعت دویست روی بینگو بانگو اجرا کنیم. مترونوم رو برای خودتون این طوری بشمارید. یک، دو، سه، چهار، یک، دو، سه، چهار.

خب، از بینگو شروع می‌کنیم، چهارضرب با دودست روی بینگو و چهارضرب با دودست روی بانگو می‌زنیم ولی با فاصلۀ چهارتایی، یعنی «یک، دو، سه، چهار» می‌شماریم و یک ضرب می‌زنیم، این می‌شود فاصلۀ چهارتایی.

« یک، دو، سه، چهار» دقت کنید از هر چهار ضرب مترونوم ما فقط روی یک می‌زنیم. چون فاصله چهارتایی است. ببینید، این کشش چهار ضرب میشه. حالا شکل نت گرد رو هم توی تصویر در ادامه به شما نشون می‌دم.

توصیه می‌کنم برای یادگیری بهتر این آموزش، حتماً زمان 3:53 دقیقه ویدئو را مشاهده کنید.

تمرین اتود (۲-۲)

ابتدا با بینگو شروع می‌کنیم، دو ضرب به‌طور متوالی با دست راست و دو ضرب با دست چپ و بعد ضرب‌ها را به بانگو منتقل می‌کنیم و دوباره دو ضرب به‌طور متوالی با دست راست و دو ضرب با دست چپ می‌زنیم؛ به‌ازای هر ضرب چهار عدد، یعنی می‌گوید «یک، دو، سه، چهار» یک ضرب می‌زنید، روی ضرب آهنگ یک ضرب می‌زنید خوب دوستان، این از نت گرد شد. برای یادگیری بهتر این اتود، به زمان 51: 4 ویدئو نگاه کنید.

نکته: البته روی نت گرد بینگو بانگو تمرین کنید، مسلط که شدید، بعد سراغ فاصلۀ زمانی بعدی بروید.

فاصله زمانی بعدی نت سفید است، کشش نت سفید، نصف نت گرد است؛ یعنی دوضرب می شود. ببینید سرعت مترونوم را یک‌‌ خورده کاهش می‌دیم که شما توی شمارش راحت باشید. یعنی سرعت دست شما در بینگو بانگو یک مقدار بالاتر می رود.

سرعت مترونوم رو پایین می‌آریم مثلاً به صد و هشتاد می‌رسونمش. توی تصویر زمان 41: 5 دقیقه ویدئو ملاحظه کنید.

خب، حالا به‌جای اینکه بشمارید «یک، دو، سه، چهار» بگوید، «یک، دو، یک، دو،…… »یعنی در نت گرد شمارش را یک، دو، سه، چهار می‌گفتیم؛ حالا همین ضرب‌آهنگ و یک، دو، یک، دو، می‌گیم  و روی ضرب‌آهنگ یک، ضرب بزنید؛ در نت سفید کشش یا فاصلۀ زمانی دو است، نت سفید می‌شود که سرعت اجرای شما بیشتر می شود.

ببینید کاری به مترونوم نداشته باشید که سرعت مترونوم پایین آمده است؛ ولی فاصلۀ زمانی شما نصف شده است، پس ‌سرعت شما بالاتر می رود.

خب، اجرای درس (۱-۱) و (۲-۲) رو داریم. پس مجدداً این دو اتود و روی بینگو بانگو داریم و اتودهای (۱-۲) و (۲-۱) الان اجرا نمی‌کنیم.

تمرین اتود (۱-۱)

مترونوم را روشن می‌کنیم و ضرب‌آهنگ یک، دو، یک، دو، یک، دو، یک، دو، یک، دو، یعنی با هر شمارش «یک، دو» روی ضرب‌آهنگ یک، یک ضرب روی هر طبل می‌زنیم ابتدا با بینگو شروع می‌کنیم چهارضرب روی طبل بینگو بانگو می‌زنیم و به ترتیب ابتدا با دست راست یک ضرب، بعد دست چپ و مجدداً دست راست و بعد دست چپ روی طبل بانگو نیز به همین ترتیب عمل می‌کنیم. برای یادگیری آموزش اتود (۱-۱) بینگو بانگو، زمان(6:35) دقیقۀ ویدئو دقت کنید.

تمرین اتود (۲-۲)

در اتود (۲-۲) باز به ازای هر ضربی، دو ضرب کشش داریم یعنی یک، دو، یک، دو، یک، دو، ابتدا با بینگو شروع می‌کنیم؛ در این اتود، بر روی هر طبل بینگو بانگو، ابتدا با دست راست دو ضرب به طور متوالی و بعد با دست چپ دو ضرب، روی طبل بانگو نیز به همین منوال عمل می‌کنیم.

توصیه می‌کنم برای یادگیری درست این اتود، زمان7:10 دقیقه ویدئو را مشاهده کنید.

دوستان عزیزم، این تمرینات را با دقت انجام بدهید تا انشا الله جلسه بعد. فاصله زمانی بعدی رو داریم. سرعت دستتون افزایش می یابد.

ببینید دوستان این و به شما بگم. این تمرینات، تمرینات مهمی است؛ سعی نکنید به خاطر حضور مترونوم یا اینکه باید هماهنگی انجام دهید، بالاخره یک مقدار به سختی می‌افتید. موسیقی بها داره.     بهاش، سختی که باید تحملش کنید.

صبوری کنید. تا زمانیکه این تمرین‌ها را انجام ندید. سرعت دست شما به این حد نمی‌رسه که مثلاً بیاید روی بونگاس چنین چیزهایی را اجرا کنیم (به زمان 07: 8 دقیقه ویدئو ملاحظه کنید و از اجرای زیبا با ساز بونگاس لذت ببرید. ) درحقیقت، این تمرین‌ها را باید حتماً انجام بدید. پله‌پله بالا بیاید تا انشا الله. سرعت دستتون به این اندازه برسه. ‌امیدوارم که موفق باشید.- خدا نگه دار شما.

صفحات مرتبط

خرید ترانه و ملودی

آهنگتو خودت بساز

کتاب تئوری موسیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *