اتصال کارت صدا به کیوبیس – جلسه سوم

درباره پخش ویدیو اتصال کارت صدا به کیوبیس.آموزش کیوبیس

اتصال کارت صدا به کیوبیس

سلام دوستان عزیزم خوش اومدید به جلسه سوم از سری جلسات آموزش رایگان کیوبیس در سال ۱۴۰۳.

 توی دو جلسه قبل ، جلسه اول و دوم به شما طریقه ساخت صحیح پروژه در کیوبیس رو آموزش دادیم و به شما گفتیم از چه روش پروژه بسازید و به چه روشهایی سیوSave  کنید که بعداً دچار مشکل نشید. بهتون پیشنهاد می‌کنم دو جلسه اول رو اگه ندیدید با کلیک روی جلسه اول و جلسه دوم جلسات رو تماشا کنید و بعد به جلسه سوم بیاید تا بتونید درک بهتری از جلسات داشته باشید.

خوب بدون اتلاف وقت بریم  سراق جلسه سوم یعنی اتصال کارت صدا به کیوبیس.

توی این جلسه می‌خوام بهتون یاد بدم که بعد از ساخت پروژه ، همچنین ذخیره پروژه برای اولین بار چطور کارت صداتون را کیوبیس معرفی کنید. اگر براتون سوال هست که مگر کیوبیس به صورت اتوماتیک کارت صدامون رو نمی‌شناسه؟ باید بگم نه.

کیوبیس کارت صدای شما را نمی‌شناسه و شما برای اولین بار باید خودتون اون رو به صورت دستی بعد از نصب در ویندوز به کیوبیس معرفی کنید.

نکته : اگه نمیدونید چطور باید کارت صداتون رو روی ویندوز یا مک نصب کنید پیشنهاد میکنم مقاله “نصب کارت صدا بر روی ویندوز و مک ” رو مطالعه کنید.

البته باید بگم اتصال کارت صدا به کیوبیس فقط برای یک بار لازم و ضروری هست که انجام بشه و بعد از اون هر دفعه که به محیط کیوبیس وارد میشید خود نرم‌افزار به صورت پیش فرض کارت صدای شما رو شناسایی میکنه و نیاز به معرفی دوباره نیست.

از الان به بعد چهار قدم اصلی رو باید با همدیگه انجام میدیم

قدم اول از اتصال کارت صدا به کیوبیس" Studio Setup "

قدم اول برای اتصال کارت صدا به کیوبیس از تب بالا گزینه استودیو Studio رو باز می‌کنید و بعد از اون گزینه استودیو ستاپStudio Setup  رو کلیک میکنیم. توی صفحه جدیدی که پیش روتون هست دو بخش متفاوت چپ و راست را مشاهده می‌کنید که در ادامه قسمت‌های مهم این صفحه رو حتما به شما آموزش میدیم.

 توی این مرحله از نوار سمت چپ گزینه Audio System رو انتخاب می‌کنیم و بعد از اون می‌بینیم که در قسمت سمت راست صفحه تغییراتی اتفاق می‌افته. حالا از قسمت ASIO Driver روی نوار جلوی اون کلیک می‌کنیم. حالا لیست کارت صداهایی که کیوبیس شناسایی کرده رو میتونیم ببینیم.

 از بین اونها اسم کارت صدای خودتون رو انتخاب کنید. بعد از انتخاب صفحه‌ای باز میشه که از شما می‌پرسه از انتخاب خودتون مطمئن هستید و می‌خواید کارت صداتون رو سوئیچ کنید ؟  که توی این مرحله گزینه سوئیچ Switch رو می‌زنید. و در آخر گزینه اوکیOK  رو در پایین صفحه فشار بدین.

 

نکته 1: در بخش ASIO Driver کیوبیس تنها کارت صداهایی رو شناسایی می‌کنه که فرمتASIO رو ساپورت می‌کنن. و اگر بعد از باز کردن نوار چند گزینه مشابه با نام‌های کارت صدای خودتون رو مشاهده کردین، گزینه‌ای رو از اسم کارت صداتون انتخاب کنید که پسوندASIO داره.

الان اتصال کارت صدا به کیوبیس در مرحله اول انجام شده و این یکی از مهمترین قدم‌ها بود . ولی هنوز کارهای مهم دیگه‌ای هم داریم که باید اون‌ها رو هم انجام بدیم .

نکته ۲: همانطور که قبلا اشاره کردم بعد از انتخاب کارت صدا معمولاً در سری‌های بعد وقتی کیو بیس رو باز کنید نرم‌افزار به صورت پیش فرض کارت صدای شما رو شناسایی می‌کنه و نیازی به معرفی دوباره نیست اما اگر یک درصد مجدداً کیوبیسون رو باز کردید و دیدین صدا ندارید همیشه اولین گزینه‌ای که چک می‌کنید همین قسمت باشه و ببینید که آیا اتصال کارت صدا به کیوبیس به درستی انجام شده یا نه .

اگر کیوبیس کارت صداتون رو انتخاب کرده بود اما هنوز صدا نداشتید قسمت های دیگه ای رو که الان میخوام بهتون معرفی کنم چک کنید.

توجه داشته باشید اگر پروژه‌تون رو به استودیو و به سیستم دیگه‌ای انتقال بدید و بعد از اون پروژه رو مجدد روی سیستم خودتون باز کردین باید مجددا این تنظیمات رو انجا بدین . متاسفانه کیوبیس خودش نمیتونه مسیر درست رو تشخیص .

نکته ۳: بعضی از دوستان که با لپ تاپ کار می‌کنن امکان داره که هر سری که کیوبیس رو باز می‌کنن کیوبیس به صورت پیش فرض کارت صدای لپ تاپ رو بشناسه که در واقع کارت صدای آنبرد خود لپ تاپ هست . پس دقت کنید مخصوصاً دوستانی که از لپ استفاده می‌کنن بعد از باز کردن اگه با صدای ورودی و خروجی خودشون مشکل داشتند اول این قسمت رو چک کنن.

قدم دوم از اتصال کارت صدا به کیوبیس" Audio Connection"

اتصال کارت صدا به کیوبیس 01

در دومین مرحله از اتصال کارت صدا به کیوبیس، روی کیبورد گزینه F4 رو فشار میدید و صفحه‌ای به شما نمایش داده میشه که اسم اون Audio Connection هست. توی این قسمت میتونید اینپوت (Input) اوت پوت (Out Put)  و گزینه‌های دیگه‌ای رو تنظیم کنید که در این این بخش ما تنها با قسمت‌های اینپوت ، اوت پوت و کنترل روم (Control Room) کار داریم. توی دوره کیوبیس پرو مابقی قسمت‌ها رو کامل توضیح دادیم اما اگه شما جز کاربرای معمولی کیوبیس هستین همین سه بخش برای کار شما کفایت میکنه .

Input:

در ادامه اتصال کارت صدا به کیوبیس توی اینپوت باید مطمئن بشیم که در قسمت Audio Device اسم کارت صدامون وجود داشته باشه. توی این مرحله اگر به هر نحو اسم کارت صدای شما در این بخش وجود نداشت باید مجدداً به قدم اول برگردید و تمام مراحل را با دقت بیشتری انجام بدید.

بعد از اون از قسمت Device Port باید گزینه های Left و Right رو مشخص کنیم . گزینهleft رو روی Mic1 و گزینه Right روی Mic2 تنظیم بشه.

نکته ۱: از قسمت Device Port اسمی که به شما نمایش میده برای انتخاب کردن لاین راست و چپ انحصاری مخصوص به کارت صدای شماست. به عنوان مثال در کارت صدای من گزینه چپ و راست اینپوت رو با عنوان‌های Mic1 و Mic2 نمایش میده اما ممکنه در کارت صداهای دیگه با شرکت‌های مختلف این اسامی متفاوت باشه و جای نگرانی نیست .

نکته ۲: در قسمت اینپوت به صورت پیش فرض یک ورودی استریو (که در ۹۰ درصد اوقات برای شما کافیه) وجود داره . اگر به هر دلیلی در قسمت اینپوت نیاز به ورودی‌های بیشتر داشتید فقط کافیه روی گزینه Add Bus کلیک کنید.

در صفحه جدیدی که به شما نمایش میده (همون طور که در عکس زیر میبینید )

اتصال کارت صدا به کیوبیس 02

از قسمت Name نامی که برای ورودی خود میخوایید انتخاب کنید رو بنویسید و از قسمت Configuration نوع Input را مشخص کنید ( مثلا مونو باشه یا استریو یا … ) و از قسمت Count تعداد ورودی را وارد کنید و در نهایت گزینهOK را بزنید.

 

برای درک بهتر میتونید زمان 1:50 ویدیو رو تماشا کنید. بعد از ساخت اینپوت جدید حتماً از قسمت Device Port ورودی چپ و راست مشخص کنید.

دقت کنید در صورتی که از قسمت Configuration گزینه Mono بسازید تنها کافیست که ورودی چپ رو انتخاب کنید.

انتخاب دو لاین چپ و راست تنها برای لاین‌های استریو یا اینپوت استوریو هست.

 

Out put:

در اتصال کارت صدا به کیوبیس  برای تنظیم خروجی صدا باید اول مطمئن بشید که از بخش Audio Device اسم کارت صدای شما انتخاب شده باشه و اگر به هر دلیل گزینه Not Connected به شما نمایش داده می‌شد روی اون کلیک کنید و اسم کارت صدای خودتون رو انتخاب کنید. شما از این قسمت یعنی از بخش اوت پوت میتونید تنظیمات صدای خروجیتون رو انجام بدید اما اگر دارید این مقاله رو می‌خونید و همزمان تنظیمات را انجام میدید همین جا دست نگه دارید .

 

دو روش برای تنظیمات صدای خروجی در کیوبیس وجود داره و این بخش اوت پوت تنها یکی از اون روش‌هاست روش بهتری وجود داره به نام Control Room که اگر صدای خروجی خودتون رو از این قسمت انجام بدید کنترل بیشتری روی صدای خروجیتون می‌تونید داشته باشید. پس بهتون توصیه می‌کنم که کمی صبور باشید بخش اوت پوت رو کامل توضیح بدم و بعد از اون بهتون بگم که چرا تنظیم کردن صدای خروجی قسمت Control Room بهتره.

 

خوب در ادامه تنظیم کردن صدای خروجی از بخش اوتپوت انتخاب کردن اسم کارت صداتون از بخش Audio Device تنها کافیه از قسمتDevice Port خروجی چپ و راست کارت صداتون را دقیقاً عین مراحلی که در قسمت اینپوت انجام می‌دادید، این بار در بخش اوت پوت انجام بدین و اگر هم نیاز به خروجی‌های بیشتر داشتید می‌تونید از بخشAdd Bus عمل کنید.

نکته: دقت کنید اینکه شما چه تعداد ورودی (Input) و خروجی (OutPut) میتونید در کیوبیس داشته باشید ، مستقیماً به نوع توانایی‌های کارت صدای شما بستگی داره . در صورتی که کارت صدای شما تنها ورودی و خروجی داشته باشه شما از قسمتDevice Port تنها دو انتخاب دارید. چه در قسمت اینپوت و چه در قسمت اوتپوت در هر صورت اگر نیاز به ورودی و خروجی‌های بیشتر دارید اول از همه کارت صدای شما اون تعداد ورودی و خروجی که نیاز دارید رو ساپورت کنه.

 

control Room:

خوب در این قسمت همونطور که بهتون گفتم مجدداً می‌تونید صدای خروجیتون رو تنظیم کنید .زمانی که به این قسمت وارد میشید از گزینه Add Channel چندین گزینه رو مشاهده کنید. برای تنظیم کردن صدای خروجی در حالت طبیعی فقط کافیه روی Add Monitor کلیک کنید.

نکته : در حال حاضر در موقع ساخت این مقاله در سال ۲۰۲۴ در ورژن ۱۳ کیوبیس شما میتونید 4 لاین متفاوت (تعداد چهار Add Channel) خروجی برای کیوبیس خودتون بسازید که در واقع هر کدام از لاین‌ها کاملا مجزا هستند که می‌تونید هر کدوم از اون‌ها رو به یک اسپیکر مانیتور جداگانه هدایت کنید.

 پس در واقع شما می‌توانید به چهار اسپیکر مانیتور صدای خروجی بدید و در مواقع نیاز از اونها استفاده کنید.

بعد از انتخاب Add Monitor از صفحه‌ای که برای شما به نمایش در میاد از بخش Name میتونید اسم مانیتور رو انتخاب کنید از بخشConfiguration میتونید مونو یا استریو بودن مانیتور رو انتخاب کنید . که توصیه می‌کنند در حالت طبیعی اون رو روی استریو قرار بدید مگر اینکه دلیل خواسی برای انتخاب مونو داشته باشید. و در نهایت گزینه OK رو فشار بدید.

خوب حالا تمام توضیحاتی که در بخش اوت پوت بهتون داده بودم رو توی این مرحله میتونید در بخش کنترل روم و مانیتور انجام بدید یعنی از قسمت Audio Device اسم کارت صداتون رو مشخص کنید و در نهایت از قسمتDevice Port  لاین های چپ و راست خروجی رو به مانیتور معرفی کنید.

ازControl Room چه استفاده ای میتونید کنید؟

خوب در ادامه اتصال کارت صدا به کیوبیس  برسیم به اینکه استفاده از کنترل روم چه مزیتی میتونه برای ما داشته باشه. مزیت بزرگ استفاده از کنترل روم اینه که بعد از فعال کردن خروجی صدا از این قسمت ، شما می‌تونید از بخش  Right Zoon (شکل زیر)

اتصال کارت صدا به کیوبیس

 از زیر مجموعه CR که مخفف کنترل روم هست نابی رو ببینید که توسط اون می‌تونید مستقیماً روی کم یا زیاد شدن لول صداتون تاثیر بزارید. (شکل زیر ناب مورد نظر هست )

اتصال کارت صدا به کیوبیس 04

نکته 1: این ناب روی صدایی که می‌خواید از داخل کیوبیس اکسپورتExport بگیرید هیچ تاثیری نداره و تاثیر اون فقط برای زمانیه که شما توی محیط کیوبیس در حال کار کردن هستید.

مثلاً اگر شما می‌خواید در نهایت یک خروجیMP3 از پروژه‌تون داشته باشید و بخواید صدای اون MP3 رو زیاد یا کم کنید این قسمت هیچ تاثیری روی صدای اون MP3 نداره اما زمانی که پروژه‌تون باز هست و داخل محیط کیوبیس هستین از این ناب برای کم کردن و زیاد کردن لول صدا میتونید استفاده کنید.

نکته مهم ۲: دقت داشته باشید کنترل روم بسیار پرکاربرد تر از چیزی هست که الان بهتون گفتیم و قسمت‌های مختلف کنترل روم رو در کیوبیس پرو کاملا توضیح دادیم که میتونید مشاهده کنید .

 

قدم سوم از اتصال کارت صدا به کیوبیس " Project Setup"

حالا روی کیبورد کلیدهای Shift+S رو میزنیم پنجره‌ای که به شما نشون میده پنجره Project Setup هست. 

اتصال کارت صدا به کیوبیس 05

 کاری به جزئیاتش نداریم تنها چیزی که شما لازم دارین اینجا بدونید اینه که این قسمت Record file Format قسمت سمپل ریت (Sample Rate) رو بذاریم روی ۴۴۰۰۰ و Bit Depth روی همین ۲۴ باشه و Record File Type روی همون Wave File باشه .

توضیحات اینکه سمپلری چی هست در کیوبیس پرو کامل توضیح دادم ولی فقط شما در همین حد بدونین که این تنظیمات رو به این شکل بذارین براتون به بهترین حالت جواب میده.

اگر قراره پروژتون فقط به صورت صوتی باشه یعنی تصویری در کار نیست مثلاً پادکست ، شعرخوانی یا همچین چیزی هست در این صورت شما Sample Rate رو بذارین روی ۴۴۰۰۰ و Bit Depth رو بذارین روی ۲۴. اما اگر شما پروژتون تصویر داره و می‌خواین در واقع کارای دوبله انجام بدین یا کارهای صداگذاری روی فیلم انجام بدین حتما سمپل ریت رو بذارین روی 48000.

تنها گزینه مهم دیگه که اینجا هست و به درد شما می‌خوره ، اگر شما میخوایید در واقع دوبله انجام میدین یا می‌خواید مثلاً یه صدایی رو با یه تصویری سینک کنید خیلی مهمه که فریم ریت ویدیوتون که می‌خواین وارد کیوبیس کنید با فریم ریتی که اینجا توی کیوبیس دارید یکی باشه .(شکل زیر بخش فریم ریت هست )

اتصال کارت صدا به کیوبیس 06

اگر فریم ریت‌ها یکی نباشه چه اتفاقی میفته؟

شما ویدیو رو وارد پروژه می‌کنید کار سینک پروژه یا صدا گذاری رو انجام میدین در واقع اون دوبله ‌تونو انجام میدین مثلاً سینک صدا و تصویر رو انجام میدین ولی زمانی که خروجی می‌گیرین از صداتون و بیرون کیوبیس می‌خواین اون صدا و تصویر رو با هم یکی کنید می‌بینید که صداتون یا کوتاه تر میشه یا بلندتر .

این اتفاق فقط به خاطر اینه که فریم ریتتون یکی نیست و در واقع اگه فریم ریت ویدیو و کیوبیس یکی نشه سینکتون به هم میریزه . پس اول از همه مهم اینه که بدونید فریم ریت ویدیوتون چنده . برای بدست آوردن فریم ریت ویدیو می‌تونید روی ویدیوتون روی همون صفحه دسکتاپ راست کلیک کنید و از قسمتProperties میتونید وارد Details بشید و فریم ریت پروژه‌تون رو ببینید که چند هست.

نکته : شما همیشه این تنظیمات رو زمانی انجام میدید که هنوز چیزی رو وارد کیوبیس نکردید یعنی اول تنظیمات رو انجام بدین، سمپل ریتتون رو درست کنید فریم ریتتون رو درست کنید و اوکی بزنید و بعد صدا و تصویرتون رو وارد کیوبیس کنید.

 

در ادامه اتصال کارت صدا به کیوبیس ؛ توی تنظیمات اولیه یه نکته دیگه که مهم هست در واقع تنظیم بافرسایزه

قدم چهارم از اتصال کارت صدا به کیوبیس "Buffer Size"

برای اتصال کارت صدا به کیوبیسبه صورت صحیح و تنظیم بافر سایز خیلی راحت می‌تونیم از نوار بالا بریم توی Studio و بعدStudio Setup .

زیرAudio System اسم کارت صداتون رو نوشته ، وقتی روی اسم کارت صداتون کلیک کنید از سمت راست یه گزینه میبینید به اسم Control Panel که باید روش کلیک کنیم .

خیلی دقت کنید شما کنترل پنل کارت صداتون کاملاً متفاوته با این چیزی که الان من می‌خوام بهتون نشون بدم .کنترل پنل هر کارت صدایی مختص اون شرکت و اون کارت صداست و ظاهرنرم‌افزارهای کارت صداها کاملاً با هم متفاوته ولی یه گزینه همشون دارن به نام بافر سایزBuffer Size اگه به هر دلیلی شما صداتون توی پروژه تیک می‌خورد یا سینک نبود رو همدیگه یا صدای عجیب غریب میومد یا صدای مترورومتون دیرتر بود یا زودتر بود یا به هر دلیلی این اتفاق می‌افتاد، این گزینه بافر سایزتون رو باید درست کنید .

در رابطه با اینکه با فرسایز چی هست و چه کار میکنه کامل توی کیوبیس پرو توضیح دادم اما الان فقط در همین حد بدونید که بافر سایز مسیر انتقال دیتا بین کارت صدا و کیوبیس شماست .

می‌خوام یه قانون بهتون بگم که هر موقع به مشکل خوردید بتونید راحت اونو حل کنید .اگر شما فقط دارید کار ضبط انجام میدین ، شما به پهنای باند کمی برای انتقال اطلاعات نیاز دارید پس با فرسایزتون رو میتونید بزنید روی ۲۵۶ یا ۱۲۸ .

عدد دقیق نمیتونم بگم به خاطر اینکه بسته به نوع سیستم شما کامپیوتر شما و بسته به نوع کارت صدای شما ممکنه این عدد مناسب برای شما متفاوت باشه .

اگر میخوین تنظیم کنید و میخوایین یه سری VST ها و یه سری صدا های الکترونیک رو باز کنید و استفاده کنید شما احتیاج به بافرسایز متوسطی دارید یعنی بافر سایز بیشتری نیاز دارین تا نسبت به وقتی که فقط می‌خواید رکورد رو انجام بدین.

اگه شما میخوایید میکس و مسترینگ انجام بدین توی این حالت بیشترین حجم انتقال اطلاعات بین کارت صدا و کیوبیس انجام میشه . توی این حالت شما قطعاً نیاز به بافرسایز بالاتری دارید تکرار می‌کنم عدد درست کی هست؟ زمانی که شما هیچ مشکلی نداشته باشید.

نکته : اگر به صورت پیش فرض دارید کار انجام میدین و میبینید همه چیز سر جاشه و همه چیز اوکی هست اصلاً دست به این بافر سایز نزنید .

خوب چهار مرحله اول برای تنظیمات اولیه رو در این قسمت یاد گرفتید این‌ها رو انجام بدین تا جلسه بعد برسیم به مباحث پیشرفته‌تر و کار با کیوبیس

صفحات مرتبط

خرید ترانه و ملودی

آهنگتو خودت بساز

کتاب تئوری موسیقی

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *